Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Niki Lauda otpušten iz bolnice nakon transplantacije pluća

Niki Lauda otpušten iz bolnice nakon transplantacije pluća
Foto: N.N. | Niki Lauda otpušten iz bolnice nakon transplantacije pluća
N.N.

Trostruki prvak Formule 1, Niki Lauda, u srijedu je napustio Opštu bolnicu u Beču oko dva i po mjeseca nakon što je podvrgnut hitnoj transplantaciji pluća, navodi bolnica u saopštenju.

Bolnica dodaje da je on otišao "ukupnog dobrog zdravstvenog stanja".

"Niki Lauda moraće se podvrgnuti intenzivnoj rehabilitaciji tokom narednih nekoliko sedmica", navodi se u saopštenju i dodaje da će on nastaviti da prima tretman od medicinskog tima koji se do sada brinuo o njemu.

Sada 69-godišnjak, Lauda je postao svjetski prvak po prvi put 1975. i izbjegao sigurnu smrt naredne godine u teškoj nesreći na Velikoj nagradi Njemačke u Nuerburgringu u kojoj je zadobio teške opekotine.

On je prekinuo odmor u Ibizi u julu i vratio se u Beč na liječenje nakon što mu se razvila upala pluća.

On je određen kao prioritet za operaciju nakon što je bio priključen na vještačka pluća.

Lauda je neizvršni direktor operacija Formule 1 u timu Mercedesa, a prije bolesti bio je redovno prisutan na Grand Prix takmičenjima širom svijeta.

On je takođe veoma aktivan u avijaciji, u januaru je ponovo otkupio svoju staru aviokompanbiju Niki, koja je preimenovana u LaudaMotion, ali je prodao većinu dionica irskom niskobudžetskom avioprevozniku Ryanair dva mjeseca kasnije.

U nesreći 1976. godine Lauda je skoro minutu bio u zapaljenom bolidu prije nego što je izvučen.

Otada Lauda pati od nuspojava udisanja otrovnih gasova u nesreći i takođe je bio podvrgnut transplantaciji bubrega 1997. i 2005. godini, podsjeća AFP.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije