Auto zanimljivosti

Njemački automobil koji ima gotovo isti logo kao Ferrari

Njemački automobil koji ima gotovo isti logo kao Ferrari
Foto: Ilustracija | Njemački automobil koji ima gotovo isti logo kao Ferrari

Ako biste opisali logotip proizvođača automobila koji ima žuti štit s propetim konjem, prilično je sigurno da bi svi pomislili na Ferrarijev logo, jer to i jeste Ferrarijev logo.

Ali to je i logo jednog malog proizvođača automobila za kojeg vjerovatno nikad niste čuli.

Radi se njemačkoj kompaniji koja se zove Steinwinter, a sami možete procijeniti sličnost logotipa. Steinwinter je bio izbor za ljude koji su željeli automobile poput Fiata 500 ili Fiata 126, ali s još slabijim motorom od 0,25 l.

Od 1969. do 1987. godine Steinwinter je automobile s dvotaktnim motorima od 13.5 (neki izvori kažu s 15) konjskih snaga i 250 ccm, a nešto noviji 250L imao je četverotaktni motor. Steinwinter je ponudio i gradski automobil koji je bio dostupan čak i za one bez vozačke dozvole, a zvao se Junior 50 (motor od 50 kubika).

Bilo je tu i modernih ideja poput Steinwinter Supercarga, revolucionarnog novog koncepta dizajna teretnih vozila s prikolicom. Manfred Steinwinter bio je istoimeni inženjer koji je smislio taj koncept.

Neobično sličan logotip Ferrarijevom ima Steinwinter, ali logo nije ukraden. Prije se može reći da su "ukrali" sa grba grada Štutgarta u Njemačkoj.

Ipak nemoguće je ne primijetiti sličnost Ferrarijevog logotipa i grba Štutgarta. Ferrarijev logotip potiče od simbola grofa Frančeska Barake, italijanskog pilota u Prvom svjetskom ratu, koji je imao simbol konja nacrtan na svom avionu. Kažu da žuta boja dolazi od boje povezane s gradom Modena, ali postoji i priča da je Baraka uzeo simbol iz grba iz Štutgarta, koji je vidio na srušenom zavionu njemačkog pilota.

(HAK)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije