Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Njemački sud zbog Hitlera zabranio registraciju "HH 1933"

Njemački sud zbog Hitlera zabranio registraciju "HH 1933"
Foto: N.N. | Njemački sud zbog Hitlera zabranio registraciju "HH 1933"
Hina

Viši upravni sud u Minsteru u Njemačkoj zabranio je upotrebu automobilskih registarskih oznaka "HH 1933" jer previše asociraju na razdoblje nacionalsocijalizma i dolaska Hitlera na vlast, te se time kosi s pravilima poštovanja morala i običaja.

"Kombinacija slova i brojki je, na temelju opšteg poznavanja istorije, pogodna za povezivanje s nacionalsocijalističkim režimom, što se kosi sa zakonom o zabrani kršenja pravila morala i običaja", stoji u obrazloženju suda.

HH 1933 asocira na nacionalsocijalistički pozdrav "Heil Hitler", a 1933. je godina kada je Hitler na čelu nacionalsocijalisti.

Viši upravni sud time je odbacio tužbu muškarca uz zapadnonjemačkog Virsena, u blizini granice s Holandijom, kom je nadležna gradska služba prvo dala odobrenje za spomenute pločice, ali ih je nakon pritužbe jednog građanina povukla.

Vlasnik se potom obratio sudu u Dizeldorfu koji je odbio njegov zahthev, zbog čega se obratio višem sudu u Minsteru koji je potvrdio odluku nižeg suda.

Uzdizanje i odobravanje razdoblja nacionalsocijalizma u Nhemačkoj zabranjeno je Zakonom o širenju nacionalne i rasne mržnje, a za nepoštovanje zakona predviđene su kazne od tri mheseca do pet godina zatvora.

Najčitanije