Auto zanimljivosti

Nova auta bez multimedije pa čak i radija

Nova auta bez multimedije pa čak i radija
Foto: Pixabay | Nova auta bez multimedije, pa čak i radija
N.N.

Mnogi novi automobili počinju da se isporučuju bez multimedijanog uređaja, pa čak i bez najobičnijeg radio-aparata.

Ako ste mislili da se kriza na tržištu čipova bliži kraju, prevarili ste se. Situacija je toliko ozbiljna da pojedini proizvođači isporučuju nove modele bez multimedijalnih sistema, pa čak i bez onih bazičnih sa malim ekranima koji nisu osetljivi na dodir.

Tako u Brazilu radio više nije dostupan u nekim automobilima. Kriza na tržištu mikročipova dovela je proizvođače do zida. Oni sada moraju da objašnjavaju kupcima da treba duže da čekaju na isporuku svog automobila (ako žele paket opreme koju su odabrali) ili da prihvate vozilo sa lošijom opremom, odnosno bez nekih sadržaja, poput multimedijalnog uređaja.

Možda vas zanima

Automobile ćemo uskoro kontrolisati preko Google profila, da li će biti manje krađa?

Uprava brazilske filijale Volkswagena odlučila se za drugo rješenje.

Srećom po njih, situacija se (za sada) odnosi samo na kupce zainteresovane za model Fox, koji je ionako pri kraju svog proizvodnog ciklusa.

Kako bi ih smanjili, brazilska filijala Volkswagena odabrala je najslabiju kariku u asortimanu. Ispostavilo se da je to Fox, koji se još uvijek proizvodi za potrebe Južne Amerike.

Podsjećamo, radi se o automobilu baziranom na istoj platformi kao i prva Škoda Fabia i Audi A2.

Pixabay
Pixabay

Maleni Fox više nije u ponudi sa 6,5-inčnim ekranom multimedijalnog sistema Composition Touch. To i ne bi bio veliki problem kada bi kupci umjesto multimedijalnog uređaja mogli da naruče jednostavan auto-radio. Ali ne mogu ni to – Volkswagen nudi samo veliki crni utikač sa kraja devedesetih.

Šta umjesto radija?

Predstavnici brazilskog Volkswagena tvrde da su kupci u toj zemlji zainteresovani za ovaj model lišen mogućnosti slušanja muzike sa fabričkog radio-uređaja.

Zauzvrat, dobili su nižu cijenu i mogućnost instaliranja dodatne audio opreme. Oni to mogu učiniti i samostalno, jer su kablovi i zvučnici na svojim mjestima.

Ovo nije prvi put da oprema "nestaje" iz automobila zbog nedostatka čipova. Peugeot je iz odlazeće generacije 308 izbacio opciju digitalnih satova samo nekoliko mjeseci nakon njenog uvođenja.

Ovakvih priča će po svemu sudeći biti još, jer stručnjaci ne očekuju da će se "kriza čipova" okončati do kraja ove godine. 

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije