Auto zanimljivosti

Novi hibrid Nissan Qashqai e-Power skoro spreman za izlazak

Novi hibrid Nissan Qashqai e-Power skoro spreman za izlazak
Foto: Nissan promo | Novi hibrid Nissan Qashqai e-Power skoro spreman za izlazak

Hibridna verzija nove generacije Qashqaija je najavljena još u februaru 2021. godine, tokom svjetske premijere dok je ova posebna modifikacija novajlije, snimljena kroz objektiv špijunskog fotografskog aparata tokom testiranja sprovedenog u južnoj Španiji.

Kompaktni SUV s dodatnim indeksom e-Power će se pred kupcima pojaviti krajem proljeća, a oslanjaće se na različitu tehnologiju od one koja je već lansirana pod imenom Renault E-Tech.

Nissan Qashqai će dakle dobiti hibridnu tehnologiju, baš kao što je to bio slučaj i s manjim modelom Juke, ali ako znamo da će urbani krosover nesvakidašnjeg stila tokom narednog ljeta naslijediti Renaultovo rješenje iz Captura, onda se to isto neće moći reći i za većeg brata koji će imati originalnu mehaniku. Razlog za tako nešto se krije u činjenici da japanska marka na domaćem tržištu već koristi tehnologiju e-Power, pa bi bilo prilično nesuvislo da za potrebe evropskog tržišta razvija neku novu soluciju.

Ukoliko je vjerodostojna tvrdnja da je sistem francuskog proizvođača specifičan po tome što koristi mijenjačku kutiju bez spojnice, a jeste vjerodostojna, onda možemo kazati i da japanski biser nije ništa manje zanimljiv.

I zaista, posljednje navedeni sklop se oslanja na kombinaciju trocilindarskog benzinca i električnog motora sa 190 konjskih snaga. Sistem je povezan s malom baterijom kapaciteta 2 kWh a ona služi samo kao ispomoć. Ono što ovaj hibridni pogonski sklop čini osobenim jeste to što je pogonski motor isključivo električni.

Motor s unutrašnjim sagorijevanjem razvija 157 konjskih snaga i krasi ga promjenljivi odnos kompresije. Nudi radnu zapreminu od jedne i po litre, a dobijen je preradom dvolitarske jedinice iz Infinitija. Jasno vam je na osnovu izrečenog da SUS motor ima jednu-jedinu ulogu, a ona se ogleda u proizvodnji struje za pogon elektromotora.

Ovo se ne odnosi samo na situacijama neposredno po polasku iz mjesta, a ni onda kada vozač odluči da pretiče, kada točkovi dobijaju i dodatni impuls, zapravo obrtni moment, zahavljujući radu termičkog agregata. Ipak, pogonski sklop koji smo opisali ima i mane, a ona je tipska za hibride, i tiče se uvećane potrošnje tokom vožnji na autoputu. Baš to i jeste razlog koji je motivisao Nissan da izabere ovaj blok kako bi potrošnju goriva održao na prihvatljivom nivou.

Kako bilo, preliminarni podaci otkrivaju da je prosječna potrošnja očekivanog noviteta na nivou od 5,3 litara na stotinu prevaljenih kilometara, što je ekvivalent emisiji CO2 od 122 g/km. Ovo je veoma značajno za kupce u zemljama gdje se ekološka osvještenost nagrađuje kroz niže namete, ne i za naše ljude. Vlastima u Srbiji je dovoljan i lažni (laki) hibrid, kako bi odobrili ogromne subvencije za dalji prosperitet moćnih proizvođača automobila, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije