Auto zanimljivosti

Novi japanski car ostao vjeran Toyoti

Novi japanski car ostao vjeran Toyoti
Foto: N.N. | Novi japanski car ostao vjeran Toyoti

Toyota Century već decenijama opslužuje najviše japanske zvaničnike kao jedan od najkonzervativnijih i najudobnijih automobila današnjice. Naruhito će joj ostati vjeran, ali uz jednu novost.

Legendarna Toyota Century je 2017. godine modernizirana, a na popisu se našao i V8 dragulj u formi hibrida. Njegova uloga bila je zamijeniti kućni V12 motor, koji sve do tada nijedan pogon nije bio dostojan zamijeniti. Da, oni koji su Century probali, kažu da uglađeniji automobil i spokojniju vožnju na asfaltu ne možete iskusiti.

Međutim, novi car je, čini se, poželio promjene. U želji da bude bliži svojom narodu, navodno je zaželio otvorenu Laundalet izvedbu, javlja Wall Street Journal.

Tako nešto u klasičnom obliku Centuryja japanski gigant nije nudio, ali je već sličan koncept predstavio na Lexusu. Otvoreni LS dan je 2011. godine na korištenje princu Albertu II.

Century će ići vjerovatno u istom smjeru s tek djelimično dekapitiranim krovom. A ako ćemo o cijeni, recimo kako Century trenutno ne ide preko 175.000 dolara, nemjerljivo niže od izbora "preuzvišenih" sa Zapada. Pritom ne računamo na sportsku GRMN izvedbu kakvu je naručio prvi čovjek Toyote.

(index.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije