Auto zanimljivosti

Novo terensko vozilo Zastava NTV uskoro u Vojsci Srbije

Novo terensko vozilo Zastava NTV uskoro u Vojsci Srbije
Foto: N.N. | Novo terensko vozilo Zastava NTV uskoro u Vojsci Srbije

Kragujevačko preduzeće Zastava TERVO i Vojnotehnički institut, razvili su novo terensko vozilo za potrebe vojske.

Testiranje Zastave NTV se privodi kraju, kažu da zadovoljava najviše svjetske standarde, i da se uz male izmjene može koristiti ne samo za vojne potrebe, prenosi RTS.

Poslije pređenih hiljada kilometara, po najtežim terenima i vremenskim uslovima, u toku su završna ispitivanja terenskog vozila Zastava NTV, prije uvođenja u naoružanje Vojske Srbije. Napravljen je u dvije verzije.

"Varijanta 8+1, u kombi verziji, i varijanta sa 'singl' kabinom i 2+1 mjestom dodatne nosivosti od 1.400 kilograma. Vozila su takođe predviđena za vuču dodatnih 1.700 kilograma", rekao je Ilija Ljujić, rukovodilac razvoja Zastave TERVO.

Terenac sa nezavisnim vješanjem na sva četiri točka sada čeka potvrdu Tehničko-opitnog Centra Vojske Srbije.

"Nultu seriju za potrebe Vojske, za ovo naše vozilo, očekujemo do kraja godine, a iduće godine ulazak u serijsku proizvodnju, i za jedno i za drugo sredstvo", izjavio je Zoran Adžić, direktor Zastave TERVO.

To bi u Zastavi TERVO, uz sadašnjih sedamdesetak radnika, značilo i otvaranje novih radnih mjesta. Na to sluti zainteresovanost za novo vozilo i domaćih javnih preduzeća i stranih kupaca.

"To je tržište Severne Afrike i zemalja Bliskog istoka i to u obje varijante, i u varijanti vojnoj i u varijanti civilnoj", rekao je direktor Zastave TERVO.

Novi terenac trebalo bi da zameni čitavu flotu vojnih vozila u koju se više ne isplate ulaganja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije