Auto zanimljivosti

Novo vjetrobransko staklo: Promjena nije jednostavna

Novo vjetrobransko staklo: Promjena nije jednostavna
Foto: Unsplash | Novo vjetrobransko staklo: Promjena nije jednostavna

Kamere ključne za rad sistema aktivne sigurnosti smještene su uglavnom uz unutrašnji retrovizor i svoj snimateljski rad obavljaju kroz vjetrobransko staklo.

Svaka promjena stakla traži kalibraciju tih uređaja.

Nikome više nije lako, a najmanje proizvođačima sekundarne opreme za autoindustriju.

Automobilske kompanije čine sve kako bi im otežale posao, a posljednji problemi pojavili su se s vjetrobranskim staklima.

Moderni sistemi aktivne sigurnosti razmješteni su po cijelom automobilu, pa tu zaista više ne znate kad ćete se spotaći na neki senzor, a neki od najvažnijih sistema su oni automatskog kočenja u slučaju opasnosti i sistem za održavanje u saobraćajnoj traci.

Kakve to veze ima sa staklima?

Ima. Zbog toga jer su kamere ključne za rad tih opcija smještene uglavnom uz unutrašnji retrovizor i svoj snimateljski rad obavljaju kroz vjetrobransko staklo.

Zbog toga svako pucanje stakla te njegovo mijenjanje nosi potrebu za rekalibracijom sistema. Neki automobili mogu biti statički kalibrirani u servisima, ali neka vozila potrebno je izvesti na cestu i konstantnom brzinom prijeći određeni put.

Pretpostavlja se da će ovaj problem uticati na propast brojnih malih kompanija koje su izrađivale autostakla, odnosno vjetrobranska stakla.

(Autopress.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije