Auto zanimljivosti

Nuro – autonomno vozilo za dostavu

Nuro – autonomno vozilo za dostavu
Foto: N.N. | Nuro – autonomno vozilo za dostavu

​Prvo vozilo sa autonomnim upravljanjem za dostavljanje paketa je dobilo dozvolu za testiranje na američkim putevima. Zanimljivo je to da na ovom vozilu ne postoje ni volan, papučica za gas, pa čak ni retrovizori.

Iza dizajna i koncepta autonomnog vozila za dostavu stoji kompanija Nuro, i ona će ovo vozilo testiraju u Hjustonu, u Teksasu. Ovo je druga generacija vozila i njeno kodno ime je R2. Samim tim što će biti testirani na putevima, biće prva vozila koja su izuzeta od pravila da svako prevozno sredstvo mora da ima ljudsku kontrolu.

To praktično znači da i kada su vozila autonomna, treba da postoji funkcija koja vozaču omogućuje da preuzme kontrolu nad njima kada je to potrebno. R2 je isključen iz ovog pravila jer je njegova maksimalna brzina ograničena na 25 mph, pa i zahtjev za ljudskom kontrolom “više nema smisla”. U ovo testiranje biće uključeno i Ministarstvo saobraćaja, kako bi sprovodili nadzor i kontrolu testa. Od kompanije Nuro se zahtjeva da podnese i objavi informacije o radu R2 i obavesti zajednicu u kojoj će se vozilo testirati.

Nuro nije jedina kompanija koja se bavi ovakvim vozilima, jer je u isto vrijeme i General Motors zatražio izuzeće iz zakona kako bi testirao svoj auto Chevy Bolt. Oni još uvek nisu dobili odgovor da li će im biti odobreno testiranje, jer njihov Chevy Bolt ima veću maksimalnu brzinu od R2.

U osnovi, ova vozila dizajnirana su tako da rade bez vozača i putnika u njima. U novom dizajnu, kompanija se odlučila za još neke novine, kao što je kompletno uklanjanje retrovizora i vetrobranskih stakala. Kamera za vožnju unazad radiće stalno i bez prekida, kako bi se obezbijedila veća sigurnost. Ima dva odjeljka sa kontrolisanom temperaturom za isporuke. Tek nakon što primalac potvrdi pošiljku, vrata će se otvoriti kako bi ih on mogao preuzeti.

Od tehnologija sadrži radar, termičko snimanje i kamere od 360 stepeni za usmeravanje. Tokom test faze, Nuro je dostavljao Domino pice i namirnice iz Walmarta i Krogera. Na kraju je bitno naglasiti da kompaniju Nuro finansira japanska firma Softbank, a osnovali su je dva bivša inženjera iz Google-a.

(BBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije