Auto zanimljivosti

Otkud BMW-u XM i zašto Citroen nije reagovao na to

Otkud BMW-u XM i zašto Citroen nije reagovao na to
Foto: Pixabay/Ilustracija | Otkud BMW-u XM i zašto Citroen nije reagovao na to

Pošto je BMW najavio novi koncept pod imenom XM, mnogi su se zapitali kako će Citroen reagovati s obzirom da je istu oznaku koristo za svoj legendarni model s kraja prošlog vijeka.

Najavljeni BMW XM i Citroen XM osim imena nemaju puno toga zajedničkog.

Kao što dobri poznavaoci automobilske istorije znaju, XM je kao nasljednik CX-a nastavio negovati tradiciju Citroenovih drumskih krstarica, ali uz neke manje kompromise.

Bio je to fascinantan automobil koji je i danas, nekoliko decenija kasnije, mjerilo udobnosti, pa ne čudi što se svojevremeno okitio i titulom Evropskog automobila godine.

BMW-ov koncept pak ide u potpuno drugom smjeru. Nameće se snagom (sa preko 700 KS dobijenih uz pomoć M odjeljenja), a to je već najavio ogromnom prednjom maskom, koja je još i osvjetljena.

Ipak, ime XM bode u oči. Ali, zašto se onda Citroen ne oglašava? Kako piše Carscoops, Citroen i BMW su unapred postigli dogovor o pravima korišćenja pojedinih imena.

Izvor iz Citroena je to ovako objasnio za Carscoops:

"Upotreba imena XM od strane BMW-a je rezultat konstruktivnog dijaloga između Citroena i bavarskog proizvođača. Efektivno, to je rezultat džentlmenskog dogovora, koji se već reflektovao na predstavljanje Citroena sa oznakom X u imenu, poput C5 X (slično BMW X5), te BMW-ove želje da povežu oznaku X u svetu motosporta koristeći slavni M potpis. Sa druge strane, Citroen zadržava pravo da koristi X u imenima svojim automobila."

Inače, BMW će koncept XM predstaviti za dva dana, 29. novembra, kada ćemo saznati više detalja o ovom vozilu.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije