Auto zanimljivosti

Ovaj auto možete voziti bez vozačke dozvole

Ovaj auto možete voziti bez vozačke dozvole
Foto: Printscreen YouTube | Ovaj auto možete voziti bez vozačke dozvole

Kao što je i obećao, Citroen je u djelo sproveo svoju ideju stvaranja dostupnijeg vozila. Ami je stigao.

S dopadljivim automobilom smo se već mogli upoznati prije godinu dana, kada je bio predstavljen u Ženevi. Na simpatičan dizajn ne treba trošiti riječi, ali valja naglasiti izuzetno kompaktne mjere, 2,4 metara dužine i 1,39 metara širine. Ima dva sjedala, a pogon je električni.

Baterija kapaciteta 5,5 kWh omogućava doseg od 70 km, što je i više nego dovoljno za svakodnevne gradske prilike. Puni se na kućnu utičnicu, i to oko tri sata. Pokreće ga elektromotor od 8 KS, a može voziti do 45 km/h.

Ono što ga čini posebnim je činjenica da ga mogu voziti i osobe koje nemaju vozačku dozvolu. Nudi i mogućnosti dijeljenja automobila putem aplikacije Free2Move ili pak dugotrajni najam već od 19,99 evra mjesečno. Cijena u Francuskoj će biti oko 6.000 evra.

Naručivanje će biti moguće od 30. marta ove godine za područje Francuske, a nekoliko mjeseci kasnije i u Španiji, Italiji, Belgiji, Portugalu i Njemačkoj. Prve isporuke privatnim kupcima predviđene su za jun za područje Francuske. Dijeljenje vozila Ami za širu će publiku započeti na proljeće u Parizu, a odnosiće se na vozila koja na sebi imaju logotip aplikacije Free2Move.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije