Auto zanimljivosti

Ove stvari trebate imati u automobilu kada idete na odmor

Ove stvari trebate imati u automobilu kada idete na odmor
Foto: N.N. | Ove stvari trebate imati u automobilu kada idete na odmor

S obzirom da se mnogobrojni spremaju na godišnji odmor tokom ljetnih mjeseci, na putevima u zemlji i inostranstvu, biće stotine hiljada automobila.

Putovanje se zbog toga može i odužiti, a nekoliko jednostavnih i korisnih stvari tu vožnju može učiniti ugodnijom, sigurnijom i bez stresa.

Sitnicama, koje mogu olakšati vožnju, a koje se najčešće zaboravljaju pripadaju sunčane naočare, voda, odnosno piće i muzika. Donosimo vam popis deset stvari koje je na dugom put poželjno imati autu da bi vožnja bila ugodnija.

1. Sunčane naočare

Vožnja s naočarama je udobnija i sigurnija ako se vozite prema osunčanim krajevima i zato je dobro da su uvijek nadohvat ruke.

2. Muzika

Ako putujete u inostranstvo, prijeći ćete barem jednu ili dvije državne granice. To takođe znači traženje radiostanice s odgovarajućom muzikom i što manje pričanja što vrlo brzo može postati prava noćna mora. Da biste to izbjegli, unaprijed pripremite omiljenu muziku i uživajte u vožnji.

3. Piće

Unaprijed pripremite odgovarajuće piće koje će vam biti u blizini kada je potrebno osvježenje što doprinosi boljoj koncentraciji u vožnji.

4. Novčanik s gotovinom i karticama

Neka uvijek bude uzavas. Tako ćete sve vrijeme imati uz sebe važan dio imovine, a osim toga brzo ćete ga moći izvući kad bude trebalo nešto platiti, na primjer putarinu.

5. GPS i/ili karta

GPS uređaj uključite već prije vožnje kako bi dodatno uštedili na vremenu putovanja kao i mogućnosti da se krećete krivom rutom. Ako se služite kartom, pregledajte put prije polaska.

6. Kese za smeće

To je jedna od stvari koja se najčešće zaboravlja, a vrlo je korisna na dugom putu za odlaganje smeća.

7. Komplet prve pomoći

Obavezan je u svakom automobilu. Provjerite je li na odgovarajućem mjestu u vašem automobilu u slučaju da će ga biti potrebno upotrijebiti na putu.

8. Fluorescentni prsluk

U većini evropskih zemalja pripada obaveznoj opremi u vozilu i ako vam se automobil pokvari, obavezno ga morate obući. Vodite računa o tome da bude na vidljivom mjestu.

9. Fotoaparat i videokamera

Svi smo se našli u situaciji kad smo nešto željeli slikati, a fotoaparat nije bio pri ruci.

10. Rezervni ključevi

Držite ih u džepu. Nećete biti prvi vozač koji je ostavio ključeve u automobilu koji se automatski zaključao. Rezervni ključ u džepu može spasiti vaše putovanje.

(auti.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije