Auto zanimljivosti

Ovo je najpopularniji model Lancije u istoriji

Ovo je najpopularniji model Lancije u istoriji
Foto: Ilustracija | Ovo je najpopularniji model Lancije u istoriji

Duga je i slavna istorija Lancije, najčešće skopčana sa brojnim uspjesima ovog brenda na reli šampionatima. Od legendarnog Stratosa, pa do Delte Integrale, nekolicina modela italijanske marke utrla je put do laskavog epiteta “kraljice relija”.

Nekad bilo, danas se pripovijeda. Zahvaljujući stručnoj i sposobnoj upravi nekadašnje FCA alijanse, Lancia je dovedena na rub propasti. Sasvim je sigurno da bi i nestala da nije bilo junaka naše današnje priče.

Pitate se koji Lancijin model nosi titulu najprodavanijeg u istoriji tog proizvođača? Odgovor nije tako očigledan – jer je to maleni Ypsilon.

Otkako je Ypsilon stupio na scenu 1995. godine uspio je da stigne do više od 1,7 miliona kupaca i nastavlja da se prodaje na domaćem, italijanskom tržištu, što znači da ovo ipak nije konačna brojka, prenosi autorepublika.

Prva iteracija Lancijinog mališana bila je bazirana na Fiatovom Puntu, ali se mogla pohvaliti originalnijim konceptom kabine naspram rođaka iz Torina. Tako je Ypsilon odlično startovao karijeru i prva generacija je prodata u više od 804.600 primjeraka do 2003. godine kada je prepustila scenu nasljedniku.

Ypsilon mk2 je stupio na tržište 2003. godine i ostao je u bliskim rodbinskim odnosima sa Fiatom Puntom, te samim tim i sa našom Zastavom 10. Ovaj model opstao je na tržištu do 2011. godine, ali nije postigao komercijalni uspjeh na nivou prethodnika.

Treća iteracija Ypsilona i ujedno i aktuelna počela je sa prodajom 2011. godine. Fiat je preselio proizvodnju ovog modela u Poljsku, a Lancijin automobil postaje dostupan samo u Italiji gde je preživio sve ove godine.

Trenutni Ypsilon je nastao na bazi Pande i modela 500, raskrstivši tako dugogodišnju vezu sa Puntom. Italijanima se očito mnogo dopada ovaj automobil, jer je godinama unazad među liderima na Apeninskom poluostrvu. U 2020. godini je u toj zemlji isporučeno 43.033 jedinica…

Stellantis je nedavno primjenio umjerenu restilizaciju kod Ypsilona kako bi mu dodatno produžio životni vijek. Veliko je pitanje da li će ovaj model doživjeti i četvrtu iteraciju, jer nove gazde imaju drugačije planove za nekada slavnu italijansku marku.

Bilo kako bilo, izvjesno je da će Ypsilon opstati još minimum nekoliko godina na tržištu, što će sigurno biti dovoljno da pređe 1,8 miliona prodatih primjeraka. Teško da će neki Lancijin model ikada uspjeti da nadmaši taj rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije