Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Ovo je pet najboljih trkaćih automobila u istoriji

Ovo je pet najboljih trkaćih automobila u istoriji
Foto: N.N. | Ovo je pet najboljih trkaćih automobila u istoriji
N.N.

Ferrari i Lamborghini? Zaboravite. Nisu ni među 10 najboljih.Italijanski divovi nikad nisu konstruisali jurilicu koja je na trkama dominirala godinama.

Imidž je tu, kao i remek-djela koja proizvode. No prave trkaće legende stižu iz Francuske i Njemačke. Imaju i Italijani svog aduta, ali to nije ni propeti konjić ni bik. Ovo je pregled pet najuspješnijih trkaćih automobila u istoriji.

5. BMW M3 (E30)

Najpoželjniji automobil na svijetu. Ne mislimo pritom samo na original, svaki M3 ima onaj mitski status. A original E30, proizveden 1985., stvorio je tu legendu. Od 1987. do 1993. dominirao je širom svijeta. Osvojio je brojna Touring prvenstva, od Australije do Europe. Na 24 sata Nürburgringa bio je nedodirljiv, kao i na Spa Francorchampsu. Čak je pobjeđivao i na reli trkama. Omiljena trkaća zvijer brojnih ekipa…

4. Porsche 956/962

Porscheovi blizanci osvojili su trku 24 sata Le Mansa u svom debiju 1982. ali i u svojoj posljednjoj trci 12 godina poslije. Eto, toliko su trajali. A pazite, 1983. čak devet Porschea našlo se među 10 najboljih. Samo se Sauber/BMW ugurao na deveto mjesto. Motor 2.65 twin-turbo razvijao je 750 KS tako da snage nije nedostajalo.  A to su samo uspjesi na Le Mansu, njemački blizanci dominirali su od Japana do Amerike, a držali su i rekord na Nürburgringu.

 

3. Lancia Delta – Grupa A

‘Itlijanski čarobnjak’ i danas je jedan od najpoželjnijih automobila. Ponos je svake garaže i vlasnika. Slavu je stekao na najtežim stazama, onim Svjetskog reli prvenstva. Od 1987. do 1992. osvojila je šest konstruktorskih naslova zaredom te je tako stvorena legenda. Ford, BMW, Mazda, Renault i Ford ulagali su ogromne novce, ali Lancia je ostala na vrhu.

 

2. Porsche 911

Vjerovatno nema automobila koji je pobijedio na više različitih trka i podloga. Gdje god se ‘elverica’ pojavila na kraju je i prva prošla kroz cilj, ili kao najbrža. Popis je nevjerovatan, Porsche 911 pobijedio je na monegaškom reliju, osvojio je najtežu automobilističku trku na svijetu Pariz-Dakar, tu su i slavlja na 24 sata Daytone, 24 sata Le Mansa, 12 sati Sebringa, brojnim GT natjecanjima… Sve same prestižne utrke… Ali takav je i Porsche 911, prestižan i legendaran.

 

1. Bugatti Type 35

Nema uspješnije jurilice, Bugatti Type 35 pobijedio je na više od 1000 trka. Pazite, 1000 utrka. Premda neki izvori navode i više od 1500. Ettore Bugatti je 1924. konstruisao automobil, koji će ga učiniti legendom. Dvije godine kasnije stigla je prva pobjeda, a nakon toga 35-ici su svi gledali u leđa. Ukupno ih je proizvedeno 400. Na svom vrhuncu je Type 35 u prosjeku odrađivao 14 ttrka sedmično. Kao i kod Porschea 911, nema podloge i takmičenja na kojem nije bio najbolji. Ettore Bugatti je znao napraviti vrhunski automobil, jedino što je uvijek kasnio s inovacijama. Dok su hidraulične kočnice bile standard, na Bugattijevim automobilima još uvijek se kočilo uz pomoć kablova. Postoji legenda kako se jedna mušterija požalila na nezadovoljavajući rad kočnica, a Ettore je samo odmahnuo rukom. – Ja pravim automobile da voze, a ne da stanu.

(autopress.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije