Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Ovo niste znali: Mercedes-Benzova zvijezda imala je i četvrti krak

Ovo niste znali: Mercedes-Benzova zvijezda imala je i četvrti krak
Foto: N.N. | Ovo niste znali: Mercedes-Benzova zvijezda imala je i četvrti krak
N.N.

Mercedesova 'Trokraka zvijezda' jedan je od najprepoznatljivijih simbola na svijetu. Gottlieb Daimler imao je viziju o univerzalnom prevozu, a trokraka zvijezda savršeno se uklapala u tu priču gdje je svaki krak predstavljao jedan vid mobilnosti - prevoz na zemlji, vodi i nebu.

Gottlieb Daimler imao je i veće snove, a njih su se sjetili njegovi sinovi Paul i Adolf. Kompanija Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) početkom prošlog vijeka uhvatila je korijenje, ali kompaniji je trebao efektni, lako pamtljiv i prepoznatljiv logo.

Braća Paul i Adolf prisjetili su se razglednice koju je poslao njihov otac dok je još uvijek radio u Deutzu. Gottlieb je na razglednici nacrtao zvijezdu kojom je označio gdje se nalazi njihova kuća te je supruzi napisao da će ta zvijezda jednom sijati i iznad njegove fabrike.

Paul i Adolf patentirali su zvijezdu s tri, ali i s četiri kraka. Gottlieb, koji je preminuo u martu 1900., neposredno prije 66. rođendana, sanjao je i doslovno o zvijezdama. O osvajanju svemira. Taj četvrti krak upravo je označavao mobilnost u svemiru.

Gottlieb Daimler bio je vizionar univerzalnog prevoza, mobilnosti na vodi, zemlji, te na nebu, međutim, krajem 19. vijeka Gottlieb je sanjao i o prevozu u svemir. Njegovi sinovi Paul i Adolf uspješno su vodili kompaniju, ali od 1910. odlučili su se za trokraku zvijezdu jer im se osvajanje zvijezda u tom trenutku učinilo ipak presmionim.

Nesuđeni logo, zvijezdu sa četiri kraka, prigrlila je DASA, aeronautička podružnica kompanije Daimler-Benz, koja je postojala od 1989. do 2000. 

Gottlieb Daimler imao je moto: 'Najbolje ili ništa'. Mercedes-Benz uklopio ga je u svoj slogan 2010. U prvim godinama oko 'Trokrake zvijezde' nije bilo prstena, dodan je 1916.

(autoportal.hr)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije