Auto zanimljivosti

Ovo su VW modeli za koje vjerovatno niste čuli (FOTO)

Ovo su VW modeli za koje vjerovatno niste čuli (FOTO)
Foto: Volkswagen | Ovo su VW modeli za koje vjerovatno niste čuli (FOTO)

Lavida, Sagitar, Virtus... evropski kupci slabo poznaju ove modele ali oni su među najprodavanijim Volkswagenima na svijetu. Njemački auto gigant je tokom decenije proširio svoju prisutnost i na druga tržišta i kontinente a pošto su ukusi različiti da bi se udovoljilo tržištu ponekad su potrebni i drugačiji automobili ili barem automobili s različitim imenima.

U Južnoj Americi, na primjer, VW Virtus je hit: Polo s gepekom koji liči na Passat prodaje se u šestorocifrenim brojkama. Međutim, modeli "s repom" vrlo su popularni i u Kini. Azijsko-pacifičko tržište je uz Evropu najvažnije za Wolfsburg pa je i ponuda VW modela široka.

VW tamo prodaje jedanaest limuzinskih modela. Velik je i izbor SUV-ova, a na američkom se tržištu ističu modeli Taos, Atlas i Atlas Cross.

Index donosi pregled Volkswagena za koje još niste čuli.

Lamando L

Notchback coupe s četvoro vrata Lamando L služi kao mlađi brat Arteona i stoga je namjerno dizajniran da bude moderan. Kineski ogranak Volkswagena čak je ponudio prvu generaciju kao GTS s 220 KS (162 kW). Od 2022. Kina radi drugu, još upečatljiviju generaciju, koja će prije ili kasnije takođe biti opremljena većom snagom od trenutnih 150 KS (110 kW).

Lavida

Jedan od najuspješnijih VW modela za koji niko ne zna zove se VW Lavida. Model je sada u trećoj generaciji, a Lavida se takođe bazira na modularnoj transverzalnoj matrici naziva MQB. Od 2019. limuzina se nudi i s električnim motorom od 100 kW (136 KS) iz e-Golfa.

Phideon

Nakon što je Phaeton propao, VW se više nije usudio da zalazi u luksuznu klasu. Najdosljedniji pokušaj limuzinske perjanice zove se Phideon i pozicioniran je kao brat Audija A6, a između Passata i Phaetona koji je davno ukinut. Ono što posebno upada u oči jeveoma dugačak međuosovinski razmak modela MLB, koji je popularan u Kini. Ponuda motora uključuje četvorocilindrični motor od 224 KS (165 kW) i V6 od 299 KS (220 kW).

Sagitar

Ovaj model također se temelji na MQB platformi. Otprilike je ekvivalent američkoj Jetti, ali ima nešto duži međuosovinski razmak. Raspon motora s benzinskim motorima kreće se od 116 do 150 KS (85 do 110 kW).

Santana

Neki ljudi još pamte ime VW Santana iz prošlosti, ali sada ga nosi kompaktna limuzina u Kini. Zajedničko ulaganje Volkswagena u Šangaju proizvelo je prvu kinesku VW Santanu 1983., kada je limuzina zasnovana na Passatu i dalje bila u salonima njemačkih trgovaca. VW Santana je do danas ostao vjeran svom konceptu.

Taos

Budući da se VW Tiguan prodaje samo kao veći Allspace u SAD-u, ima mjesta za Taos koji je broj manji od spomenutog SUV-a. Ovaj, model međutim nije baziran na evropskom Tiguanu, već na kineskom Tharu. Također se očekuje da će Taos/Tharu uzdrmati svoj segment u Južnoj Americi i (jednom) u Rusiji te će se prodavati u barem 400.000 primjeraka.

Virtus

Ime Virtus dolazi iz latinskog i znači nešto poput "hrabrosti". Već na prvi pogled limuzina se ne ističe po nečem posebnom. U osnovi to je Polo s repom, a nalik Passatu, i svojevrsna je reinterpretacija VW Derbyja iz kasnih 70-ih i hit u Južnoj Americi

Atlas

Što se tiče dimenzija, veliki brat Touarega lansiran je 2016. u SAD-u kao Atlas, a u Kini je dostupan s četvprocilindričnim motorom od 238 KS (175 kW) ili V6 s 280 KS (206 kW) pod imenom Teramont. U otprilike 5.11 metara dugačak SUV stane sedam osoba, a od facelifta 2020. automobil može biti opremljen i pogonom na sve točkove.

Atlas Cross

Godine 2020. VW USA predstavio je Cross coupe varijantu Atlasa, koja nudi manje sjedala, ali je malo sportskija. Kao i normalni Atlas, temelji se na MQB tehnologiji i koristi iste motore. Zanimljivo, VW ne dodaje dizajnersku premiju na cijenu, već Cross nudi nešto jeftinije.

Bora

S druge strane, VW Bora - Golf s repom do 2005. godine - prerastao je nekadašnjeg velikog brata Santanu. 18 cm duži, deset centimetara širi, model na platformni MQB ima pregršt prostora. Kineski kupci to posebno cijene pa je Bora jedan od najuspješnijih slabije poznatih VW modela.

Gol

Na  međukontinentalnim tržištima ne prolaze dobro samo limuzinski modeli, što dokazuje VW Gol. Golf iz Brazila, koji je manji od Golfa upravo za to jedno slovo, može da se ponosi na 40 godina tradicije. 2012. godine proizvodnja je prešla brojku od sedam miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije