Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Pad prodaje Smarta za 75,8 odsto u prošloj godini

Pad prodaje Smarta za 75,8 odsto u prošloj godini
Foto: Image by AutoPhotography from Pixabay | Pad prodaje Smarta za 75,8 odsto u prošloj godini
N.N.

Automobilska industrija u Evropi u 2020. godini prošla je kroz težak period. U godini koju je obilježila pandemija, neki proizvođači su se bolje snašli, drugi lošije.

Tako je, recimo, Porsche zabilježio pad od samo 7,6 odsto, što se može smatrati uspjehom, a mnogi brendovi, kao što su Toyota, Volvo, Škoda, Hyundai, Mercedes, BMW i Audi, uspjeli su da pad ograniče na manje od 20 odsto.

Sa druge strane, imamo i automobilske marke koje su lošije prošle u 2020. godini na evropskom tržištu. Među njima su, na primjer, Ford, Dacia, Honda, Alfa Romeo, Opel, Mazda...

Svi ovi proizvođači su u "minusu" od preko 30%.

Ipak, jedan brend se izdvaja po slabijim rezultatima prodaje, koji se ne mogu pripisati samo pandemiji, a u pitanju je Smart. Pad prodaje ove marke u Evropi u 2020. godini iznosio je čak 75,8 odsto.

Međutim, treba imati u vidu da je u slučaju Smarta nekoliko faktora uticalo na ovaj rezultat.

Prvo, "lokdaun". Drugo, proizvođač je iz svoje ponude izbacio verzije opremljene motorima sa unutrašnjim sagorijevanjm i prodaje samo električne verzije modela ForTwo i ForFour, koje su skuplje od onih sa konvencionalnim pogonskim sistemima.

A sve je to opet povezano i sa rastom cijena automobila, što rezultira manjim brojem registracija.

Generalno, u Evropi postoji sve manje interesovanje za male gradske automobile (upravo zbog cijene), pa kada se sve ovo uzme u obzir, otuda i drastičan pad prodaje Smarta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije