Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Pametni semafori regulišu saobraćaj i smanjuju gužve

Pametni semafori regulišu saobraćaj i smanjuju gužve
Foto: Eurocomm | U Beču pametni semafori regulišu saobraćaj i smanjuju gužve
Fena

Ukupno 1.300 semafora reguliše saobraćaj u glavnom gradu Austrije. Pametnim semaforima Grad Beč ne želi regulisati saobraćaj samo za automobile, već i za pješake. Umrežavanjem semafora i postavljanjem kamera za prepoznavanje pješaka saobraćaj bi se trebao odvijati efikasnije. Uz to bi semafori bili opremljeni i senzorima za okoliš i vrijeme.

Pametni semafori se testiraju već od maja 2017. godine na jednoj raskrsnici u bečkom 10. okrugu. Kako bi se osigurala vjerodostojnost istraživanja i smanjio mogući uticaj na ponašanje pješaka, kamere su na semaforima postavljene tajno. Ukoliko rezultati testiranja budu pozitivni, pametni semafori bi trebali zamijeniti one standardne. Cijena im je jednaka – 5.000 evra. 

Novi pametni sistem za semafore, razvijen od Tehničkog univerziteta u Gracu i Magistratskog odjela za javnu rasvjetu, prepoznaje želju pješaka za prelaskom ulice i u skladu s tim reaguje. Sistem uspijeva razlikovati između ljudi koji stoje na raskrsnici i čekaju i onih koji stvarno žele preći ulicu.

Uz poboljšanje protoka saobraćaja za pješake, novim sistemom se žele semafori u gradu umrežiti. Cilj je učiniti ih pametnijima i fleksibilnijima. Semafori bi mogli komunicirati jedan s drugim i time bolje regulisati saobraćaj i smanjiti gužve, kao npr. kod saobraćajnih nesreća. Sakupljene informacije o saobraćaju bi se slale i na pametne telefone i navigacijske sisteme u vozilima.

"Modernoj milionskoj metropoli poput Beča je ovakav sistem potreban. Smatram da je to dobra investicija u našu budućnost", rekla je gradska vijećnica za saobraćaj Maria Vasilakou.

Bečke semafore će opremiti i senzorima za okolinu i vrijeme. Centralni zavod za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) planira postaviti oko 10.000 senzora širom grada koji bi pridonijeli praćenju temperature, kvalitete i vlažnosti vazduha, emisije štetnih supstanci, buke i drugih parametara. ZAMG-u će podaci odmah biti dostupni, te će pomoći u daljnjem unapređenju kvalitete života u Beču, saopšteno je iz EUROCOMMPR-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije