Auto zanimljivosti

Panameru će voziti Huawei telefon?

Panameru će voziti Huawei telefon?
Foto: Ilustracija | Panameru će voziti Huawei telefon?

Porsche Panamera prvi je automobil koji će dobiti Huaweijevo novo tehnološko rješenje za samovozeće automobile koje mu omogućava da prepoznaje i razumije okolinu.

Projekat 'RoadReader' temelji se na vještačkoj inteligenciji, a iz Huaweija kažu da pomiče granice tehnologije prepoznavanja objekata i ujedinjuje mogućnosti učenja, brzine i performansi svojih uređaja koji koriste vještačku inteligenciju.

Kako navode, sistem za automobile bazira se isključivo na njihovim tehnologijama koje već od ranije koriste u pametnim telefonima. 

Panamera tako može da prepozna više od 1.000 objekata, uključujući životinje, lopte, druga prevozna sredstva i da primijeni odgovarajuće akcije za njihovo izbjegavanje. Sličan rad tog sistema vidjeli smo kod Mate 10 Pro telefona koji prepoznaje šta snima kako bi prilagodio podešavanja fotoaparata. 

"Naši pametni telefoni već koriste mogućnost prepoznavanja objekata. Željeli smo da vidimo možemo li u kratkom vremenu postići da isti princip primijenimo na vozilima i to ne samo za njihovo pokretanje, već i da koriste mogućnosti vještačke inteligencije za izbjegavanje prepreka. Ako je naša tehnologija toliko inteligentna da postignemo to u samo pet nedjelja, zamislite šta još može", izjavio je Endrju Gerihi, marketing direktor Huaweija za tržište Zapadne Evrope.

Ovaj projekat će biti predstavljen i na sajmu u Barseloni gdje će se moći i isprobati ovakva Panamera.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije