Auto zanimljivosti

Pariz - Dakar Porsche 959 prodat za skoro 6 miliona dolara

Pariz - Dakar Porsche 959 prodat za skoro 6 miliona dolara
Foto: N.N. | Pariz - Dakar Porsche 959 prodat za skoro 6 miliona dolara

Porsche 959 u Rothmans kombinaciji boja, koji se takmičio na Pariz-Dakaru 1985. godine je prodat za 5,945,000 dolara.

Ovaj 959 iz 1985. je bio napravljen za trostrukog šampiona Dakara, Renea Metgea, i jedan je od samo tri automobila koje je Porsche pripremio za Pariz-Dakar reli te godine. Međutim, taj reli 1985. godine nije se srećno završio za Porsche, s obzirom da su se dva automobila slupala, dok je 959 odustao zbog kvara sa uljnom instalacijom.

Već naredne godine, Porsche je uzeo prvo, drugo i šesto mesto na legendarnom reliju. Porsche je napravio samo sedam primeraka ove reli rakete. Pet primeraka je ostalo i veruje se da su dva ili tri u privatnim kolekcijama, među kojima je i ovaj. 1985., reli verziju 959 je pokretao atmosferski 3.2 litarski šestocilindarski bokser motor postavljen pozadi.

Nakon što je penzionisan, ovaj automobil je živeo drugačiji život. Bivši vlasnik, Jacky Ickx, ga je vozio na Goodwood festivalu brzine, pojavljivao se i u Royal Automobile klubu u Londonu, a zaradio je i nagradu najbolje u klasi na Quail događaju u Montereyu. Porsche 959 u Rothmans kombinaciji boja je prodat na 70. godišnjoj aukciji Porsche automobila koju održava RM Sotheby’s u Porsche Experience centru u Atlanti.

(Dmotion.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije