Auto zanimljivosti

Parking na kojem se automobil parkira pomoću smartfona

Parking na kojem se automobil parkira pomoću smartfona
Foto: N.N. | Parking na kojem se automobil parkira pomoću smartfona

Godinu dana nakon početka testiranja u Mercedes-Benz muzeju u Štutgartu, Daimler i Bosch su otvorili svoj prvi Automatski parking pilot u Pekingu.

Automatsko parkiranje automobila, u mjeri u kojoj je zakonski dozvoljeno tamo gdje se koristi, omoguć́ava vozilima da pređu na određeni prostor i da korisnik preuzme vozilo preko svog pametnog telefona.

Izbor grada nije slučajan, s obzirom da je Daimler nedavno postao prvi strani proizvođač koji je dobio licencu za testiranje vozila sa tehnologijom za autonomnu vožnu (novi 4) u glavnom gradu Kine.

Automatski parking pilot je važan korak u sistemu autonomne vožnje, baziran na inteligentnoj infrastrukturu koju je razbio Bosch.

Omogućava vozaču da zaobiđe uslužno parkiranje naredbom sopstvenom automobilu preko pametnog telefona da se sam parkira.

Vozač mora da parkira automobil na određenom mjestu za ostavljanje vozila, a onda da pokrene aplikaciju kako bi ga poslao na dodijeljeno mjesto.

Nakon što inteligentni sistem instaliran u parking registruje automobil, on ga pokreće i navodi do pozicije.

Senzori instalirani u objekat za parkiranje prate kretanje vozila i njegovo okruženje i kontrolišu ga, a tehnologija unutar automobila odgovara na komande koje dobija od sistema.

Kada je korisnik spreman da preuzme automobil, opet koristi aplikaciju i čeka da ga sistem doveze na mjesto predviđeno za preuzimanje vozila.

Ovaj sistem ć́e biti podvrgnut daljem testiranju Daimlera i Boscha u centru za istraživanje i razvoj Mercedes-Benza u Štutgartu.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije