Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Pet najčešćih grešaka tokom vožnje u zimskim uslovima

Pet najčešćih grešaka tokom vožnje u zimskim uslovima
Foto: Ilustracija | Pet najčešćih grešaka tokom vožnje u zimskim uslovima
N.N.

Zima ove godine još nije pokazala zube, ali vremenski uslovi mogu da se promijene u trenutku.

Nije na odmet s vremena na vrijeme razmisliti o vožnji u ozbiljnim zimskim uslovima, prenosi B92.

Iako svi mi vozači mislimo da nas ništa ne može iznenaditi i da znamo sve o vožnji na snijegom i ledom pokrivenim putevima, evo pet najčešćih grešaka, prema Business Insideru, koje činimo, svjesno ili nesvjesno.

1. Prebrza vožnja

Prebrzom vožnjom u komplikovanim uslovima rizikujete gubitak kontrole nad vozilom. Ne zaboravite, prilikom kočenja na putu prekrivenom snijegom ili ledom zaustavni put se drastično povećava.

Dobro je to imati na umu zimi i prilagoditi svoj stil vožnje u skladu s tim.

Uskladite svoju brzinu s brzinom drugih vozila na putu. Za sigurnu vožnju u zimskim uslovima, pronađite brzinu na kojoj se osjećate ugodno, imate kontrolu nad vozilom, uskladite se s drugim vozilima.

Ubrzavajte polako kako biste bili sigurni da imate kontrolu nad prijanjanjem. U skladu s tim, kočite umjereno, bez naglih manevara.

Ne vozite prebrzo, nikada ne znate kako će vaše vozilo reagovati u složenim uslovima na putu tokom zime.

2. Prespora vožnja

Nije samo prebrza vožnja rizična na zimskim putevima, jednako opasna može biti i prespora.

Takvom vožnjom ćete usporavati saobraćaj iza sebe, što će povećati nervozu i izazvati bijes drugih učesnika saobraćaja, a što može da dovede do njihovih rizičnih manevara.

Naravno, ukoliko ste potpuno sami na putu, vozite se sporo koliko hoćete, ali pazite na neočekivan nailazak drugih vozila iza vas s većom brzinom kretanja.

Određena inercija kretanja vam je potrebna kada se vozite uzbrdicom na snijegom i ledom pokrivenim putevima.

3. Vožnja bez zimskih guma

Osim što je u Srbiji obvezna upotreba zimske opreme od 1. novembra do 1. aprila, zimske gume su dizajnirane tako da postignu najbolje rezultate kada temperatura padne ispod sedam stepeni Celzijusa.

One imaju veći udio prirodnog kaučuka koji ne postaje tvrd, krut kad temperatura padne ispod tih, famoznih 7°C te ostaje elastičan i pri vrlo niskim temperaturama.

Osim toga, struktura i uzorak gazećeg sloja na najboljim zimskim gumama za puteve dizajnirani su tako da do punog izražaja dođu specifični materijali od kojih su napravljene i "pretvori" ih u najbolje vozne karakteristirke u mokrim, ledenim ili snježenim uslovima na kolovozu.

Na primjer, dodatni kanali, žljebovi i lamele pomažu u prijanjanju i zaštiti od "akvaplaninga" (kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu na putu ispod gume).

Blokovi su takođe dizajnirani u različitim dimenzijama kako bi se učinilo optimalnim samočišćenje gazne površine gume, osiguravajući najbolje prijanjanje kad guma vozi po snijegu.

Kada to ne bi bilo tako dobili bismo, uslovno rečeno, ravnu klizavu površinu gaznog sloja gume i upravljanje u ovakvim složenijim uslovima ne bi bilo optimalno.

Kod zimskih guma prag sigurnosti u kritičnim situacijama znatno je viši: pri 0°C i 90 km/h kočioni put ljetnje gume povećava se za 5,40 metara na mokrim putevima.

Na snijegu i brzini od 80 km/h automobil s ljetnjim gumama kočenjem se potpuno zaustavi 42 metra kasnije nego vozilo sa zimskim gumama.

4. Automobil nije očišćen od snijega i leda

Iako mnogo vozači to nikako da shvate, jedan od ključnih faktora bezbijednosti u zimskim uslovima je očišćen automobil od snijega i leda.

Osim što rizikujete da budete kažnjeni od saobraćajne policije (bar na papiru postoji ta mogućnost), nekupljen snijeg i led smanjuju vidljivost i sprečavaju vozača da ima optimalan pregled okoline.

Osim toga, s automobila će padati ledene i snježne gromade na put, a time ugrožavate i ostale učesnike u saobraćaju.

Dovoljno je strujanje vazduha prilikom kretanja vozila da snijeg sa vašeg automobila nanese na vjetrobran drugog automobila i tako mu zakomplikujete vožnju.

5. Pritisak vazduha u gumama   Proizvođači automobila preporučuju vozačima da provjeravaju pritisak vazduha u gumama jednom mjesečno.

To je moguće učiniti besplatno, lako i brzo na svakoj benzinskoj pumpi, a sigurno bar jednom sedmično svratite na jednu da naspete gorivo.

Budući da su mnogi automobili ne tako rijetko s prevelikim, ali u najčešćem slučaju s premalim pritiskom vazduha u gumi, to može da utiče na optimalno ponašanje u vožnji u ekstremnim situacijama (potpuno kočenje, izbjegavajući manevri).

To se najviše osjeti na novčaniku samog vlasnika vozila, jer ako gume imaju prenizak pritisak vazduha, zagrijevaju se više, povećava se otpor kotrljanja – a s time i potrošnja goriva.

Često je kod vozača ustaljen mit da se u vožnji po snijegu treba smanjiti pritisak vazduha u gumama, jer će to kao pomoći boljem prijanjanju na snijegu.

Ne zaboravite, vaše gume su dizajnirane da funkcionišu pod određenim pritiskom i drastično odstupanje od propisane norme bi moglo da bude opasno.

Za kraj, ne zaboravite da spremite svoje vozilo za zimske uslove vožnje, što uključuje, između ostalog, antifriz u sistamu za hlađenje motora, tečnost za pranje stakala koja se neće smrzavati na niskim temperaturama.

Neka vam akumulator bude u optimalnom stanju, a metlice brisača ispravne. Stavite u prtljažnik lance za snijeg i alat za čišćenje snijega i leda, rukavice...

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije