Auto zanimljivosti

Pet savjeta kako da vam auto radi i traje duže

Pet savjeta kako da vam auto radi i traje duže
Foto: Pexels | Pet savjeta kako da vam auto radi i traje duže

Sve traje i radi bolje i duže ako se održava kako treba a izuzeci nisu ni automobili. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da održavate svog limenog ljubimca tako da vam traje znatno duže.

1. Redovno čistite svoj automobil

Zakazujte dubinsko pranje automobila i voskiranje bar jednom u pola godine, kako biste bili sigurni da će se farba održati i da neće doći do korozije od soli koja se zimi nakupi odozdo.

2. Redovno radite mali servis

Ovo bi trebalo da zavisi od kilometraže koju pređete - uglavnom je to propisao proizvođač, a neko generalno pravilo je da to bude između 5.000 i 15.000 prijeđenih kilometara.

Možete mali servis da radite i češće, naravno, a na to će da utiče kako pređena kilometraža, tako i uslovi vožnje u kojima najčešće boravi vaš "ljubimac".

Mali servis, podsjetimo, najčešće podrazumjeva: zamjenu motornog ulja, filtera ulja, filtera goriva, filtera vazduha motora, kao i zamjenu filtera kabine.

3. Ne propuštajte veliki servis

Veliki servis takođe zavisi od uslova vožnje i pređene kilometraže, a generalno pravilo je da se radi između 60.000 i 100.000 prijeđenih kilometara.

Veliki servis odnosi se na one segmente koji se direktno tiču rada motora, od seta zupčastog kaiša, do zamjene antifriza.

4. Provjeravajte redovno kočnice

Nema standarda koliko često bi trebalo da provjeravate kočnice, ali bi bilo dobro da to radite svaki put kad mijenjate gume, ili na svakih šest mjeseci. Ovo je stvar sa kojom ne smije da bude kompromisa, pa ako primjetite bilo šta čudno, trk kod majstora.

5. Mijenjajte ulje u mijenjaču

Mnogi ovlašteni servisi i dalje pridržavaju se pridržavaju da ulje u menjaču treba "doliti po potrebi", ali se veliki broj kvarova mijenjača (posebno brzo trošenje ležajeva ili zupčanika) dešava zbog nedovoljnog ili starog ulja.

Možda je dobro da potražite savjet stručnjaka u vezi sa određenim brendom, ali je neko načelno pravilo da se ulje u menjaču mijenja svakih 40.000 do 50.000 kilometara. Pritom, najsigurnije je da koristite ulje koje preporučuje proizvođač - ako želite da eksperimentišete, nemojte to nikako da radite bez mehaničara, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije