Auto zanimljivosti

Pijani biciklista udario samovozeći auto

Pijani biciklista udario samovozeći auto
Foto: Ilustracija | Pijani biciklista udario samovozeći auto

Sve više auto-kompanija testira prototipove "automobila bez vozača" na javnim saobraćajnicama, pa je neminovno da se ponekom od test vozila dogodi saobraćajna nezgoda.

Budućnost pripada samovozećim automobilima, ali prije toga očekuje nas period tranzicije tokom kojeg će se na putevima istovremeno nalaziti vozila kojima upravljaju ljudi i ona koje u potpunosti kontrolišu kompjuteri.

I dok mnogi sa nepovjerenjem gledaju na pojavu automobila sa auto-pilotom na putevima, u saobraćajkama koje su do sada zabilježene, prije svega u SAD gdje je prisutno najviše samovozećih test vozila, krivci su gotovo po pravilu vozači od krvi i mesa.

Među kompanijama čiji se samovozeći prototipovi nalaze na ulicama je i američki gigant General Motors (GM), koji tehnologije auto-pilota testira na svom modelu na struju, Chevroletu Bolt.

Odjeljenje GM-a koje razvija i testira ove sisteme, poznato po nazivu Cruise Automation, prijavilo je tokom septembra šest incidenata u kojima su učestvovali Bolt prototipovi. Međutim, kako piše Rojters, sve saobraćajke izazvali su drugi vozači, biciklisti ili pješaci, a na sreću niko od njih nije povrijeđen.

Bilo je tu i bizarnih incidenata, poput onog iz San Franciska u kome je pijani biciklista udario u samovozeći Bolt krećući se jednosmjernom ulicom u nedozvoljenom smjeru.

S obzirom da se u svakom Boltu, zbog mogućih nepredviđenih okolnosti, tokom testiranja nalazi čovjek na mjestu vozača, on je na vrijeme primijetio biciklistu i zaustavio automobil, ali biciklista nije uspio da zakoči pa je udario u test vozilo.

U septembru se dogodio i incident u kome je vozač, čiji sa automobil kretao iza samovozećeg Chevroleta Bolt, udario test vozilo otpozadi dok je razgovarao mobilnim telefonom.

U još jednoj od zabilježenih saobraćajki u proteklom mjesecu Dodge Charger je zakačio autonomno vozilo tokom preticanja na nedozvoljenom mjestu, a vozač je pobjegao sa lica mjesta.

Prema riječima portparola GM odeljenja Cruise Automation, u svim saobraćanim nezgodama u 2017. u kojima su učestvovala Chevroletova test vozila, krivica je uvijek bila na drugim vozačima, što govori u prilog tvrdnji da je ljudski faktor ipak najslabija karika kada je riječ o bezbjednosti u saobraćaju.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije