Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Pleme Čiroki traži da Jeep ne koristi njihovo ime za nazive automobila

Pleme Čiroki traži da Jeep ne koristi njihovo ime za nazive automobila
Foto: Image by RJA1988 from Pixabay | Pleme Čiroki traži da Jeep ne koristi njihovo ime u nazivima automobila
N.N.

Vrhovni poglavica plemena Čiroki zatražio je od proizvođača automobila Jeep da više ne koriste oznaku Cherokee na svojim terencima.

Jeep Grand Cherokee je bestseler ove američke marke, dok je Jeep Cherokee treći najprodavaniji model brenda.

Američki proizvođač nedavno je predstavio redizajniranu verziju vozila Grand Cherokee, a kompanija prodaje SUV vozila na kojima je naziv plemena američkih starosjedilaca već nekih 45 godina.

"Mislim da je došlo vrijeme i za korporacije i za timove u kolektivnim sportovima u ovoj zemlji da povuku iz upotrebe imena, slike i maskote američkih starosjedilaca koje koriste za svoje proizvode i sportska takmičenja. Siguran sam da je to što čine dobronamjerno sa njihove strane, ali nama se ne odaje počast tako što ćete ime našeg plemena izlijepiti po bokovima automobila", rekao je Čak Hoskin mlađi, vrhovni poglavica Čirokija u pisanoj izjavi koju je objavio Car and Driver.

"Imena naših automobila su pažljivo birana i korišćena tokom godina kako bi se odala počast i slava ovom plemenu zbog njihove plemenitosti, junaštva i ponosa", odgovorili su iz kompanije Jeep.

"Mi smo više nego ikad posvećeni poštovanju i otvorenom dijalogu sa vrhovnim poglavicom Hoskinom", dodaje se u izjavi američkog proizvođača automobila.

Sa svoje strane, Hoskin je rekao da ne vidi bilo kakav aranžman koji bi mu bio prihvatljiv da Jeep nastavi da koristi ime plemena na svojim vozilima.

"To je jedna od najvrijednijih stvari. To je dio našeg identiteta", rekao je u intervjuu za CNN Business.

Car and Driver je ovo pitanje pokrenuo nakon što je nekoliko drugih kompanija i sportskih timova najavilo promjene svojih naziva i logotipa koji eksploatišu etničke stereotipe kada su u pitanju američka plemena.

Prošlog ljeta, vašingtonski Redskinsi (Crvenokošci) objavili su da će odustati od svog dosadašnjeg imena i nazvati se samo fudbalskim timom Vašingtona. Nekoliko mjeseci kasnije, bejzbol tim Klivlend Indijans najavio je takođe da će promijeniti svoje ime.

Jeep Cherokee je prvi put predstavljen 1974. godine, dok se Grand Cherokee, modernijeg izgleda, pojavio 1993. godine. Model Cherokee je u SAD promijenio ime 2001. godine, ali je taj naziv ponovo vraćen 2013. godine na novoj generaciji ovog automobila.

(b92.net)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije