Auto zanimljivosti

Plymouth Belmont: Nesuđeni rival Corvette i Thunderbirda

Plymouth Belmont: Nesuđeni rival Corvette i Thunderbirda
Foto: N.N. | Plymouth Belmont: Nesuđeni rival Corvette i Thunderbirda

U januaru će se u okviru jedne aukcije, na prodaji naći, između ostalih, jedan jedinstveni automobil - koncept Plymouth Belmont iz 1954. godine.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, američka automobilska industrija je počela naglo da se razvija. U tom periodu su nastali legendarni američki modeli, poput Chevroler Corvette i Ford Thunderbird.

Treći veliki proizvođač iz SAD, Chrysler, imao je ideju da kupcima ponudi model koji će se na tržištu suprotstaviti upravo gore pomenutim automobilima. Tako je nastao koncept Plymouth Belmont. Međutim, planovi o serijskoj proizvodnji ubrzo su odbačeni, pa je Belmont ostao samo na nivou konceptnog automobila.

Jedini primjerak ovog vozila na svijetu sačuvan je zahvaljujući tadašnjem potpredsjedniku odjeljenja za dizajn u kompaniji Chrysler, Virdžilu Egzneru, koji je lično preuzeo obavezu da se brine o njemu i sačuva ga od propadanja.

Nakon šest decenija, Plymouth Belmont je restauriran zajedno sa originalnim V8 agregatom zapremine četiri litara koji proizvodi 157 konjskih snaga i koji je povezan sa trostepenim automatskim mjenjačem iz tog vremena. Belmont je zapravo bio prvi Plymouth koji je posjedovao V8 agregat. Pored toga, on je bio prvi automobil čija je karoserija izrađena od lakog materijala.

Ovaj automobil se pojavio i u nekoliko filmova, prije nego što je prodat 2014. godine za nevjerovatnih 1.320.000 dolara.

Ovaj jedinstveni automobil naći će se (uz mnoge druge klasične četvorotočkaše poput Ferrarija 250 GT Series i Cabriolet iz 1958.) na januarskoj prodajnoj aukciju koja se održava u Skotsdejlu, u Arizoni.

(vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije