Auto zanimljivosti

Pogledajte šta voze češki policajci

Pogledajte šta voze češki policajci
Foto: BMW | Pogledajte šta voze češki policajci

Češka policija nabavlja 70 skupocjenih karavana.

Suprotno očekivanjima, ovaj put nisu u pitanju Škodini modeli, pa čak ni VW Grupe, već je rješenje potraženo kod BMW-a. Izbor je pao na seriju 5 u karavanskoj karoserijskoj izvedbi. Ono zanimljivije čega se tamošnji prijestupnici trebaju bojati je činjenica da je ispod poklopca izuzetno moćna ergela. 

Naime, u pitanju su BMW-i 540i xDrive Touring. Iako broj 40 sugeriše V8, downsizing je već otprije napravio svoje. Stoga je u ovoj seriji 5 3.0 šestcilindraš u formi blagog hibrida. Razvija 333 KS i 450 Nm, a usuglašen je s osam-stepenim automatskim mjenjačem i pogonom na sve točkove. 100 km/h postiže za 5.2 sekundi, a maksimalna brzina limitirana je na 250 km/h.

Prvih 10 primjeraka je već stiglo na češke ceste. Valja reći kako je njih pet izvana zadržalo civilni izgled bez policijskih oznaka, a svi će biti korišteni za nadzor auto-puteva, a neoznačeni i za policijske potjere. A to je tek početak jer se BMW obavezao isporučiti čak 70 automobila. 

"Izuzetno sam sretan što smo uspjeli proći na tenderu s premium automobilima i ponuditi bolju cijenu od konkurencije", rekao je Martin Strakoš, izvršni direktor kompanije BMW Stratos Auto iz Praga koja je isporučila automobile.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije