Auto zanimljivosti

Pogledajte usporeni snimak rada motora

Pogledajte usporeni snimak rada motora
Foto: Print Screen/Youtube/TROdesigns | Pogledajte usporeni snimak rada motora

Motor s unutrašnjim sagorijevanjem je strašna stvar koja i danas, nakon više od 100 godina, jednako opčinjava svakog zaljubljenika u automobile.

Motor s unutrašnjim sagorijevanjem je izuzetno kompleksna sprava koja je sposobna tekuće gorivo pretvoriti u iskoristivi rad, rotacijsko gibanje koje je pokretalo, pokreće i pokretaće moderan svijet još godinama. Međutim, onaj najzanimljiviji dio motora, gdje se događa ta magija, oduvijek je bio skriven od pogleda.

Sada zahvaljujući YouTube kanalu TROdesigns možemo svjedočiti veličanstvenom trenutku zapaljenja smjese goriva, ali i cijelom procesu u četiri osnovna takta. I to na Hondinom motoru iz 1977. godine. Jedini originalni dio koji je zamijenjen je cilindar, a mjesto je ustupio transparentnom akrilnom kubusu s istokarenim cilindrom u sredini. Klip je dodatno obrađen kako bi se minimizirao uticaj na zid "novog" cilindra, a kompresijski omjer je produženjem cilindra smanjen na 8.7:1. Time je omogućen duži rad motora prije no što se ošteti.

Takođe, klipni prstenovi su od teflona kako bi trenje bilo što manje.

A ovo što vidite ne viđa se često. Snimka u 4K rezoluciji pruža detaljan pogled na sva četiri takta kružnog termodinamičkog procesa. Usporeni snimak detaljno pokazuje sve faze kružnog procesa, uključujući kapi goriva, iskru svjećica i ispuh. S obzirom na to da je transparentni cilindar izdržao opterećenja, bilo bi itekako zabavno vidjeti ovakvu izvedbu na motociklu.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije