Auto zanimljivosti

Pogon na sunce: Na krov svoje Tesle ugradio je solarne panele

Pogon na sunce: Na krov svoje Tesle ugradio je solarne panele
Foto: Dartsolar | Pogon na sunce: Na krov svoje Tesle ugradio je solarne panele

Amerikanac Omid Sadeghpour, nekadašnji student na MIT-ju, dizajnirao je sklopivi solarni panel za svoj Tesla Model Y, za koji vjeruje da može osigurati domet do 20 milja dnevno bez potrebe za punjenjem baterije.

Udruživši se s Jeranom Brusom iz kalifornijske kompanije Forged Makerspace, napravili su Beta 1 prototip koristeći drveni okvir i teleskopske cijevi od ugljičnih vlakana za rasklapanje devet fleksibilnih ploča od 175 W kada je automobil parkiran.

Cijeli sklop teži manje od 75 kg i dizajniran je da stane unutar standardnog američkog parkirnog mjesta. Može se sklopiti u oblik krovne kutije za manje od minute, a kako to izgleda, možete vidjeti na webu Dartsolara.

Sadeghpour procjenjuje da ovaj panel može dodati oko 6 kWh energije u bateriju svaki dan, dajući tako približno 20 milja (32 km) vožnje na solarni pogon. Međutim, važno je napomenuti da je ovo trenutno "sam svoj majstor" projekt i da je daleko od toga da bude spreman za masovnu proizvodnju.

Prototip Beta1 nalazi se prilično visoko na krovu kada je sklopljen – tačno 11 inča (28 cm) – što zasigurno utiče na ukupnu aerodinamiku pa je pitanje gubi li se tu onoliko koliko se dobiva.

Tim trenutno razvija drugi prototip s potpornim okvirom od ugljičnih vlakana koji će biti oko pola te visine kada je u pogonskom načinu rada. Sadeghpour je na Redditu podijelio da planira ponuditi Beta1 nacrte na svojoj web stranici Dartsolar.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije