Auto zanimljivosti

Pola kvarova na modernim autima uzrokuje tehnologija

Pola kvarova na modernim autima uzrokuje tehnologija
Foto: Ilustracija | Pola kvarova na modernim autima uzrokuje tehnologija

Poznata kompanija J.D. Power objavila je rezultate istraživanja o najučestalijim kvarovima na automobilima starim između jedne i tri godine, a rezultati su pokazali da pola kvarova uzrokuju info-zabavni sistemi.

Istraživanje govori kako su za to krivi isključivo proizvođači automobila, koji se nadmeću u količini i brzini dolaska nove tehnologije i gadgeta u automobile, čime se kreira previše mogućih problema na automobilu. Kupcima se želi ponuditi maksimum mogućnosti, luksuza i novih tehnologija, a pouzdanost takvih sistema nedovoljno se testira i tek kroz nekoliko godina počinje dolaziti na vidjelo.

Sofisticirani i komplikovani sistemi kvare se najčešće, indirektno zbog nadmetanja i trendova na tržištu automobila posljednjih nekoliko godina.

Istraživanje uključuje provjeru 180 različitih parametara na automobilu i provedeno je na 11.500 automobila starih između 12 i 36 mjeseci, a rezultati su pokazali kako 16,6 od 100 takvih automobila doživi u tom periodu kvar jednog od sistema ACEN (Audio, Communication & Entertainment Systems), odnosno audio-komunikacijsko-zabavnih sistema. To se odnosi na sve, dodirne ekrane, virtuelne kokpit, audiosisteme, korisnički interfejs, softver, navigacije...

Ovo istraživanje uglednoa J. D. Powera dokazuje koliko su proizvođači očajno željni kupcima ponuditi nove tehnologije, prije nego što znaju koliko će dugo te tehnologije uspješno funkcionisati.

Ipak, nije sve tako crno, a rješenje bi trebalo biti ulaganje više sredstava u dugoročno i uspješnije testiranje tih komponenti novih automobila.

(autostart24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije