Auto zanimljivosti

Policajac zaustavio auto bez svjetala, ali i vozača

Policajac zaustavio auto bez svjetala, ali i vozača
Foto: Print Screen/Instagram/b.rad916 | Policajac zaustavio auto bez svjetala, ali i vozača

Autonomna vožnja jedan je od najvećih trendova u auto-industriji s konačnim ciljem potpuno automatizovanog upravljanja vozilom. U praksi to donosi brojne izazove, a ovo je jedan od njih.

Na Instagramu se nedavno pojavio video koji prikazuje policajce u San Franciscu kako zaustavljaju automobil s ugašenim glavnim svjetlima. Međutim, standardna procedura sprovođenja zakona se naglo prekida nakon što policajac dođe do vozačevih vrata. Za upravljačem nema vozača pa policajac ostaje nemalo zbunjen situacijom. Taman kad je pomislio kako će doći do vozačke i saobraćajne, automobil odlazi, prolazi raskršćem i potom se zaustavlja s upaljena sva četiri pokazivača smjera.

Radi se o automobilu firme Cruise, autonomnoj preradi modela Chevrolet Bolt, kojim upravlja računar, odnosno sistem autonomne vožnje. Iz Cruisea su reagovali na video i objavili da je sistem napravio tačno ono za što je programiran u takvim situacijama - prvo se pomakeo kako bi propustio vozilo hitnih službi, a potom je stao sa strane.

Vozila bez vozača nisu tako rijetka pojava u San Franciscu jer su gradske vlasti dopustile testiranje autonomnih vozila na svojim ulicama. U videu se vidi i kako policajac razgovara na telefon. Kako su objavili na društvenim mrežama, razgovarao je s ljudima iz Cruisea nazvavši broj koji imaju za ovakve situacije.

Iz Cruisea su potvrdili da je policija zaustavila automobil, kao i da nije izdana nikakva kazna. Pritom nisu objasnili zašto svjetla na automobilu tokom noćne vožnje nisu bila upaljena.

S obzirom na to da će u budućnosti biti sve više ovakvih vozila na ulicama, realno je očekivati da će se u dogledno vrijeme morati mijenjati zakonska regulativa, pogotovo po pitanju preuzimanja odgovornosti u slučaju prestupa ili saobraćajne nesreće. 

Podsjetimo, Mercedes je trenutno stigao najdalje kao jedini proizvođač koji je dostigao nivo tri autonomne vožnje i objavio da preuzima punu odgovornost pred zakonom u slučaju neželjenih situacija kao posljedice upotrebe sistema.

Istovremeno, Rimac Automobili rade na projektu vrijednom čak 3,4 milijarde kuna, koji uključuje izgradnju Centra mobilnosti, odnosno parka, trga, skladište i punionica električnih robotaxija, kao i same flote robotaxija kojih bi trebalo biti više od 700. Usluga bi trebala biti dostupna već 2024. godine, prema njihovim obećanjima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B-RadAbroad (@b.rad916)

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije