Auto zanimljivosti

Prednja svjetla će projektovati saobraćajne znakove ispred vozila?

Prednja svjetla će projektovati saobraćajne znakove ispred vozila?
Foto: Carlos Diaz/Pexels | Prednja svjetla će projektovati saobraćajne znakove ispred vozila?

Saobraćajni znakovi prenose vitalne informacije koje su jednako važne za bezbjednost vozača, ali i pješaka te ostalih učesnika u saobraćaju.

Međutim, ponekad nam saobraćajni znakovi promaknu u vožnji. Umor, nepažnja… Razloga koliko hoćete, ali dešava se, a to je, kao što znate, opasno. Nova tehnologija, koju je razvio Hyundai Mobis, ima cilj da postavi znakove tačno ispred vozača kada vozi noću, uz pomoć vlastitih prednjih svjetala automobila, slično head-up ekranu, koji projektuje podatke na vjetrobransko staklo.

Tehnologija koristi prednja svjetla za projektovanje znakova na put ispred vozača. Kako navodi Revija HAK, cilj je smanjiti saobraćajne nesreće noću tako što će vozači biti svesniji saobraćajne signalizacije i uslova u vožnji, nadolazećih jpešačkih prelaza ili radova na putu. Prednja svjetla se oslanjaju na projekcijsku tehnologiju koja se obično koriste u DLP projektorima, u obliku digitalnog mikro ogledala ili DMD-a. Izvorno razvijeni od strane Texas Instrumentsa, DMD uređaji imaju hiljade sićušnih ogledala koja služe kao pikseli u projekcijskom ekranu. Kontrolisanjem ogledala, koja reflektuju svjetlost snažnog i gusto zbijenog niza LED dioda, može se projektovati slika ispred vozila, a sistem projekcije je ugrađen u prednje svjetlo vozila.

Sistem kamera se koristi za snimanje uličnih znakova i njihovu analizu za prikazivanje na projektoru. Ograničenja brzine, upozorenja o građevinskim znakovima mogu da se snime i prikažu na površini puta ispred vozila da bi se upozorio vozača. GPS podaci se takođe mogu koristiti za izvor podataka o ograničenju brzine i informacija o fiksnim opasnostima, izlazima s autoputa i slično.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije