Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Premijera električnog bicikla s motorom na vodonik

Premijera električnog bicikla s motorom na vodonik
Foto: PrintscreenYoutube | Premijera električnog bicikla s motorom na vodonik
Beta

Prvi električni bicikli za koje struju proizvodi motor na vodonik, predstavljeni su u ponedjeljak u Sen-Lou, u Normandiji, u Francuskoj.

Kristof Bruno, direktor prodaje "Pragma Indastris", male firme koja je projektovala bicikl, to je i svjetska premijera.

To preduzeće je u Normandiji već isporučila dvadeset takvih bicikala, a u regionu Baskije i u Alpima će još četrdeset, izjavio je za AFP Bruno, koji kaže da ima još stotinu porudžbina.

"Imamo izglede za nekoliko stotina bicikala 2018. godine širom Francuske i za izvoz, bombarduju nas zahtjevima", rekao je Bruno, pominjući posebno Dansku i Njemačku.

Rezervoari tih bicikala, teških 25 kg, koliko su teški i obični električni, pune se vodonikom "za manje od dva minuta, dok se baterija konvencionalnog električnog bicikla do pola napuni strujom tek za tri sata", piše u saopštenju.

To se radi u "stanici za punjenje vodonik-bicikla", otvorenoj u ponedjeljak Sen-Lou, koja vodu iz gradskog vodovoda razgrađuje na kiseonik i vodonik.

Električni bicikl na vodonik, nezagađujuće gorivo, ima domet od 100 km, dok je prosjek konvencionalnog električnog bicikla 50 km, kaže "Pragma".

Cijena bicikla na vodonik je 7.500 evra, ali kompanija planira da je spusti na oko 3.500 evra do 2020. godine.

Prve biciklie na vodonik u Sen-Lou koriste zaposleni u bolnici i jednom preduzeću sa 800 zaposlenih, "Lekapiten" (Lecapitaine). Od aprila do oktobra će ih nuditi i turistima.

Već u januaru 2015. godine, Sen-Lo je imao prvu javne stanicu za vodonik za vozila u Francuskoj.

Stanica za snabdijevanje vodonikom je jula ove godine otvorena i u Ruanu, takođe u Normandiji. Tu se snabdijeva desetak vozila lokalnih vlasti i kompanija. Region Normandije planira da otvori još devet takvih stanica 2018. godine.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije