Auto zanimljivosti

Prijavi sugrađanina i zaradi: Šveđani u akciji protiv nepropisnog parkiranja

Prijavi sugrađanina i zaradi: Šveđani u akciji protiv nepropisnog parkiranja
Foto: Unsplash | Prijavi komšiju i zaradi: Šveđani protiv nepropisnog parkiranja

U Švedskoj su odlučili nagrađivati građane koji prijavljuju nepropisno parkiranje. Radi se o aplikaciji koju stanovnici švedskog grada Uppsale mogu koristiti za registraciju nepropisnog parkiranja, nakon čega će im biti isplaćena nagrada, navode televizijska kuća Euronews i švedski mediji.

Kreator aplikacije je kompanija Scout Park, a mogu je koristiti svi Šveđani stariji od 16 godina koji imaju matični broj.

"Pomoću aplikacije građani mogu da pomognu čuvarima parkirališta da pronađu osobe koje se ne pridržavaju pravila parkiranja u zajednici", rekao je šef Scout Parka Erik Englund za njemački časopis "Der Spiegel".

Riječ je o parkirališnim mjestima u gradu kojima upravlja privatni operater. Prema "Der Spiegelu", nakon što korisnik otkrije krivo parkirano vozilo na dotičnom području, on ili ona ga mogu snimiti svojim mobilnim telefonom i prijaviti putem aplikacije.

Nakon toga dobiju poruku da su komunalni redari na putu prema lokaciji. Ako akcija za rezuklat bude imala da vlasnik automobila dobije kaznu za parkiranje, dojavljivač će dobiti bonus od 100 švedskih kruna, što je oko devet evra, prenosi Revija HAK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije