Auto zanimljivosti

Prije 120 godina policija prvi put zaustavila vozača zbog brze vožnje

Prije 120 godina policija prvi put zaustavila vozača zbog brze vožnje
Foto: N.N. | Prije 120 godina policija prvi put zaustavila vozača

Prije tačno 120 godina policajac Šusler uočio je kako električni taksi juri njujorškom avenijom Leksington 'sumanutom brzinom' od 12 mph (19 km/h) te je biciklom pošao za njim...

Sustigavši ga i zaustavivši utvrdio je kako je vozilom upravljao taksist Džejkom German, radnik Electric Vehicle Company, koji je zbog tog nedjela sproveden u policijsku stanicu u njujorškoj Istočnoj 22. aveniji i zatvoren.

"Kompanija je obaviještena i njeni radnici su šokirani, pisalo je sutradan u Timesu. Međutim, firma Electric Vehicle Company ubrzo je upala u puno veće probleme."..

Nekontrolisano se počela širiti, ulažući isključivo u električne automobile, u trenutku kad je 'naftni lobi' omogućio neslućenu ekspanziju automobila s benzinskim pogonom (suprotan trend od današnjeg!).

Zbog toga je firma uskoro upala u finansijske probleme i 1907. bankrotirala, kad su električni automobili počeli nestajati s američkih puteva.

Do prve na mjestu prekršaja ispisane kazne proći će još pet godina, 1904 u Dejtonu (Ohio) zaradiće je Hari Majers, koji je jurio navlas istom 'vratolomnom brzinom' kao i German.

(NN/autoportal.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije