Auto zanimljivosti

Prirodni osvježivač za auto koji možete napraviti sami

Prirodni osvježivač za auto koji možete napraviti sami
Foto: Facebook/Ilustracija | Prirodni osvježivač za auto koji možete napraviti sami

U trgovinama se može naći široka ponuda mirisa za automobil koji će unutrašnjost limenog ljubimca osvježiti i učiniti je ugodnijom.

U trgovinama se može naći široka ponuda mirisa za automobil koji će unutrašnjost limenog ljubimca osvježiti i učiniti je ugodnijom. 

Ali zašto sami ne biste napravili potpuno prirodan miris gotov za nekoliko sekundi?

Želite li da vaš automobil uvijek lijepo miriše i pruži vam udobnu vožnju, ne morate koristiti kupovne mirise koji često sadrže i hemikalije.

Napravite sami jeftini prirodni miris za auto, a bićete gotovi za pet sekundi.

Trebaju vam samo drvena štipaljka i eterično ulje po želji. 

Štipaljku natopite s nekoliko kapi ulje te je pričvrstite na otvor za ventilaciju, gdje se i inače stavljaju kupovni tekući mirisi za automobil. Zahvaljujući protoku vazduha miris će se proširiti po unutrašnjosti automobila, prenosi portal Zadovoljna.hr.

Kako bi vam vožnja bila što ugodnija i manje stresna, u fotogaleriji smo izdvojili 5 eteričnih ulja iz trgovina koja djeluju opuštajuće, antistresno i smanjuju napetost te sadrže ekstrakte sljedećih biljaka:

1. Crvena mandarina sadrži male količine N-metilantranilata, koji pokazuje snažna umirujuća svojstva. Umanjuje nemir, naročito kod hiperaktivne djece te pomaže kod nesanice, stresa i depresije.

2. Manuka djeluje umirujuće, smanjuje stres i napetost, ublažava bolove te opušta napetost u mišićima.

3. Limunska trava smanjuje glavobolju i migrenu te ublažava grčeve u mišićima tako što smanjuje stres u tkivu te pomaže opuštanju mišića.

4. Lavanda, između ostalog, pomaže kod glavobolje, migrene i astme, a otjeraće i insekte koji mogu zalutati u automobil.

5. Arapski jasmin djeluje smirujuće te pomaže kod anksioznosti. Lijepo se kombinuje s citrusima, drvenastim uljima poput plavog čempresa i sandala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije