Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Prodaje se jedan od najljepših automobila na svijetu

Prodaje se jedan od najljepših automobila na svijetu
Foto: N.N. | Prodaje se jedan od najljepših automobila na svijetu
N.N.

Francuska auto-industrija iznjedrila je neke od najljepše dizajniranih modela automobila, a Citroën DS Decapotable (kabriolet) u samom je vrhu te liste.

Kada je 1955. Citroen lansirao popularnu "ajkulu", svijet je bio zadivljen njenim dizajnom.

U vrijeme dok su u prodaji i dalje bili mnogi mehanički i stilski zastarjeli modeli, nastali još prije Drugog svjetskog rata, izgledalo je kao da je Citroën DS stigao pravo iz budućnosti.

Uz određene stilske modifikacije, ovaj automobil se izrađivao do 1975, a za 20 godina sa proizvodnih traka sišlo je 1,5 miliona "ajkula".

Međutim, samo njih 1.365 bili su kabrioleti, poput primjerka sa fotografija.

Model koji je imao oznaku DS Decapotable za Citroën je izrađivao specijalizovani francuski proizvođač automobilskih karoserija, Henri Chapron.

Između ostalog, kabriolet se od standardne verzije razlikovao i po tome što je imao samo 2 vrata i nešto drugačiji zadnji dio.

Imajući u vidu mali broj proizvedenih automobila i protok godina, jasno je da su kabriolet verzije "ajkule" danas veoma rijetke, a još su rjeđi dobro očuvani primjerci. Jedan od takvih je i ovaj DS Decapotable iz 1969.

Automobil je proteklih 50-ak godina uglavnom bio kod vlasnika u Francuskoj i Velikoj Britaniji, a potpuno je restauriran u Njemačkoj.

Uz to, dobio je i noviji motor 1983.

Prodavac tvrdi da je u automobil uloženo preko 85.000 evra da bi se doveo u sadašnje stanje. Koliko će novca za njega izbrojati budući vlasnik znaće se nakon aukcije koja se u maju održava u Monaku.

Poređenja radi, prije nekoliko godina jedan Citroën DS Decapotable prodavao se u Holandiji za 155.000 evra.

Da ovaj automobil spada među najljepše ikada napravljene, potvrđuje anketa koju je svojevremeno sproveo Classic & Sports Carmagazine, u kojoj je 20 vodećih svjetskih auto-dizajnera (među kojima su bili Giorgetto Giugiaro, Ian Callum i Leonardo Fioravanti) izglasalo "ajkulu" kabriolet za najljepše oblikovan auto.

(b92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije