Auto zanimljivosti

Pronađena šupa sa 50 vrijednih oldtajmera

Pronađena šupa sa 50 vrijednih oldtajmera
Foto: Screenshot | Pronađena šupa sa 50 vrijednih oldtajmera

U jednoj ogromnoj garaži u Pensilvaniji pronađeno je oko 50 oldtajmera, od kojih su mnogi proizvedeni '30-ih godina prošlog vijeka.

Vozila su pripadala lokalnom kolekcionaru Lariju Šrolu, koji je veći dio života proveo skupljajući klasične automobile. Ovaj entuzijasta umro je 2018. godine, ne obavještavajući porodicu o postojanju njegove jedinstvene garaže u šumi, prenosi Sputnik Mundo.

Zatečena kolekcijom starih automobila, porodica Šrol odlučila je da kontaktira jutjubera Mareja, koji vodi kanal IronTrap Garage, specijalizovan za stare i trkačke automobile iz vremena Drugog svjetskog rata.

Jutjuber je uzeo dva Fordova automobila, modela B iz 1932. i 1934. godine, i rekao da će pomoći porodici sa kolekcijom. Marej je pristao da restaurira ove automobile, pokazujući postupak na svom kanalu na YouTube-u, a održaće tri aukcije 2020. godine kako bi prodao cjelokupnu kolekciju u serijama.

Sva pronađena vozila nastala su između '20-ih i '70-ih godina prošlog vijeka, a prema riječima stručnjaka, 99 odsto kolekcije čine "visokokolekcionarski" automobili.

Lari Šrol nije uspio da napravi veliko bogatstvo, bio je običan radnik i većinu svog života proveo je radeći u fabrici papira. Automobile je počeo da sakuplja 1961. godine i nastavio sve do devedesetih.

"Kupovao je automobile koji sada vrede oko 20.000 dolara, a platio ih oko 1.000 dolara" rekao je Marej.

Dok se neki kolekcionari fokusiraju samo na određenu marku ili eru automobila, Šrol je kupovao samo one koje je volio, bez obzira na proizvođača.

Marej potvrđuje da je kolekcija nevjerovatna zbog velike raznolikosti vozila i dobrog stanja u kojem se mnoga od njih još uvijek nalaze. Neka vozila još uvijek imaju očuvanu boju i u voznom su stanju, čak i bez popravki.

Kolekcija će se prodavati na nekoliko aukcija, od kojih je prva zakazana za 18. April na sajmu u Jorku.

"Trajalo bi čitav život da se sve ovo privatno proda komad po komad", rekao je Marej.

"Prije aukcije ćemo oprati vozila da bismo uklonili prljavštinu i životinjski izmet. Mi ćemo se, međutim, odreći mehaničkih radova zbog velikog broja vozila i vremena koje bi bilo potrebno za radove".

Većina automobila prodaće se po cijeni između 5.000 i 10.000, a neki vjerovatno između 20.000 i 50.000 dolara, prema Mareju. Kolekcija uključuje neke vrlo ekskluzivne i rijetke modele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije