Auto zanimljivosti

Protjerivanje auta iz centra, grad uklanja 4.000 parking mjesta

Protjerivanje auta iz centra, grad uklanja 4.000 parking mjesta
Foto: Pixnio | Protjerivanje auta iz centra, grad uklanja 4000 parking mjesta

Vlasti njemačkog grada Hanovera objavile su dugoročan plan za protjerivanje automobila iz centra grada. Gradonačelnik Belit Onaj nada se da će predstavljenim planom pretvoriti centar grada u mjesto za "zabavu i šetnju".

U juče predstavljenoj viziji budućnosti grada u kojem živi oko 500.000 stanovnika, predviđeno je uklanjanje oko 4.000 parkirnih mjesta.

"Često se nameće utisak da želimo ograničiti kretanje, ali ustvari je riječ o potpunoj suprotnosti - biće više kretanja ljudi, ali s manje prometa u centru grada", rekao je gradonačelnik ovog njemačkog grada.

U Hanoveru se trenutno radi na 12 velikih biciklističkih staza, a biće napravljeno više hiljada mjesta za parkiranje bicikala.

Projektom, na kojem se radi već dvije i po godine, takođe je predviđeno da centar Hanovera bude "u velikoj mjeri oslobođen semafora" kako bi pješaci i biciklisti bili mobilniji, prenosi "Jutarnji".

Zelena stranka u Hanoveru kaže da će se dodatni prostor iskoristiti za proširenje kafića i sadnju više drveća, navode mediji.

"Vrijeme za eksperimente je prošlo, sada je vrijeme za implementaciju" zaključio je Onaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije