Auto zanimljivosti

Prvi kineski putnički automobili

Prvi kineski putnički automobili
Foto: wheelsage.org | Prvi kineski putnički automobili

Tržište Kine je danas najveće u automobilskom svijetu, sa godišnjom isporukom od preko 28 miliona vozila, a oko 34% svih prodatih automobila su proizvedeni upravo u ovoj državi. Međutim, ne baš tako davno kinesko tržište je praktično bilo nepostojeće. Da li ste se ikada zapitali ko je bio prvi kineski automobil proizveden baš u Kini?

Da bi dobili odgovor na to pitanje potrebno je da se vratimo u 1958. godinu. Kineska industrija je postojala i prije toga, ali se uglavnom kocentrisala na teretna vozila pod licencom sovjetskih firmi. Neki od njih su nastali još tokom ranih 1930-ih godina, ali nisu uspjeli da prođu prototip fazu zbog rata sa Japanom i kasnijim civilnim ratom.

Tek početkom 1950-ih godina počinje serijska proizvodnja kamiona, a prvi od njih je bio Jiefang CA-30 pod licencom sovjetskog GAZ-51. A onda 1958. godine su debitovali i prvi putnički automobili i to od strane tri kompanije.

Dongfeng CA71 je bio jedan od njih, a proizvodila ga je firma FAW (First Automotive Works). On je umnogome služio za propagandne svrhe i često je reklamiran od strane prvog čovjeka Kine Mao Cedunga, koji je iste godine predstavio plan pod nazivom "Great Leap Forward" sa ciljem da dostigne zapadne države po pitanju tehnologije.

CA71 je pokretao Mercedesov 1,9-litarski motor sa 76 konjskih snaga koja se prenosila na zadnje točkove preko trostepenog manualnog mjenjača što je omogućavalo maksimalnu brzinu od 130 km/h. Cijela šasija je pozajmljena sa Mercedesa W120 dok su za dizajnersku ispiraciju služili Simca Vedette i Ford Zephyr. Vjeruje se da je proizvedeno svega 30-ak jedinica, a do današnjeg dana su preživjela samo dva i nalaze se u muzejima.

Iste godine je debitovao i Hongqi (Crvena Zastava) sa modelom CA72. Njegova inspiracija je bio “Amerikanac” i to Chrysler Imperial, a tokom cijele svoje istorije će služiti uglavnom kao zvanično vozilo političara na visokim pozicijama. Veza između dva vozila nije bila očigledna na prvi pogled pošto nisu delili dizajnerske linije, a u ponudi su bili kratka i dugačka limuzina i kabriolet. Mehanika je bila američka pa je CA72 pokretao Chryslerov 5,6-litarski V8 agregat sa 215 konjskih snaga. Vjeruje se da je proizvedeno oko 1.600 jedinica.

I za kraj tu je i Shanghai SH760 čija je karijera trajala sve do 1991. godine. Dizajnerska inspiracija je bio Mercedes W180 220S, a pokretao ga je i njegov 2,2-litarski motor sa 124 “konja”. Međutim, tokom 1955. i 1956. godine stil je promijenjen po uzoru na Plymouth Belvedere, da bi kopiranje Mercedesa nastavljeno kasnije. I SH760 je bio izuzetno popularan među političarima, a zahvaljujući nešto nižoj cijeni je proizvedeno oko 80.000 jedinica.

Sve do sredine 1980-ih godina kineska automobilska industrija je godišnje proizvodila tek oko 5.000 vozila i to uglavnom za političare. Nakon invazije uvoznih automobila iz Japana, svjetski giganti kao što su General Motors i Volkswagen su počeli da otvaraju svoje fabrike, što je i kineskim firmala dalo potrebno iskustvo i znanje da osnuju sopstvene proizvođače i napreduju velikom brzinom.

(Autorepublika.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije