Auto zanimljivosti

Put koji puni električni automobil tokom vožnje

Put koji puni električni automobil tokom vožnje
Foto: Pixabay/Ilustracija | Put koji puni električni automobil tokom vožnje

Istraživači sa Univerziteta Cornell razvijaju poseban put koji je u stanju da puni baterije vozila dok se kreću preko njegove površine. To je svijetla vizija budućnosti u kojoj vozači više nisu vezani za pojedinačne EV punionice, omogućavajući im da putuju istovremeno puneći baterije automobila.

"Autoputevi bi imali traku za punjenje, otprilike poput brze trake", rekao je Cornellov vanredni profesor elektrotehničkog i računarskog inženjerstva i vodeći istraživač Khurram Afridi za Insider.

"Ako biste ostali bez baterije, prešli biste na traku za punjenje", dodao je. "Mogao bi da identifikuje koji automobil je ušao u traku i kasnije da vam pošalje račun."

Ista tehnologija bi čak mogla da učini i skladišta produktivnijim, omogućavajući autonomnim viljuškarima i drugim mašinama da se pune dok su još u pokretu. Prema Afridiju, takva tehnologija je još najmanje pet do deset godina daleko - ali ovakav drum sa bežičnim punjenjem mogao bi učiniti čuda u rastućoj industriji koju muči "anksioznost opsega", to jest briga da će ostati bez struje u pokretu.

Takvi putevi takođe bi ublažili pritisak na infrastrukturu za punjenje koja se bori da održi korak sa potražnjom. Samo oko 100.000 priključaka za punjenje opslužuje oko 1,8 miliona automobila na baterije na američkim putevima, navodi Insider. Širenje takve mreže nije samo skupo. Takođe dolazi sa nizom drugih logističkih problema.

"Jedini način na koji će ljudi kupiti električne automobile je ako ih je isto toliko lako napuniti gorivom kao i automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem", rekao je Afridi za Insider. "Da imamo ovu tehnologiju (bežičnog punjenja), električna vozila bi imala još manja ograničenja od tradicionalnih."

Kako tehnologija funkcioniše

Afridijev put radi zahvaljujući specijalnim metalnim pločama ispod puta spojenih na dalekovod i inverter. Ploče stvaraju električna polja koja mogu napuniti akumulator vozila dok prelaze preko ploča.

Dosta izazova ostaje prije nego što putevi sa bežičnim punjenjem postanu norma. Iako su slične tehnologije već uveliko u svijetu pametnih telefona, prilagođavanje tehnologije na punjenje cijelih automobila ima svoje izazove i iziskuje dosta novčanog ulaganja zahvaljujući neefikasnosti.

Afridi se, međutim, nada da bi odgovor na to mogao biti korišćenje viših frekvencija, što bežično punjenje čini izvodljivijim.

"Bežični prenos struje zasnovan je na istoj osnovnoj fizici koja se koristi za slanje poruka putem radio-talasa do svemirskih letjelica u dubokom svemiru, poput Voyagera", rekao je istraživač u izjavi.

"Osim što sada šaljemo mnogo više energije na mnogo kraće udaljenosti, vozilima koja se kreću." Drugim riječima, iste frekvencije koje se koriste za komunikaciju sa dubokim svemirom mogle bi se koristiti za prenos struje u vozila na kratkim udaljenostima.

Trenutno su Afridi i njegov tim uspjeli da smisle prototip koji može da pokreće vozila na udaljenosti od 18 centimetara. Međutim, izgradnja drugih komponenata i dalje ostaje izazov. Budućnost takve tehnologije je sve samo ne izvjesna - pretvaranje postojećih puteva zahtijevalo bi njihovo rušenje, što predstavlja veliko infrastrukturno pitanje.

U svakom slučaju, ovo je uzbudljiva vizija koja bi mogla da katapultira usvajanje električnih vozila u svijetu - naravno ako se ikada ostvari, piše PCPress.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije