SP Qatar 2022.

Auto zanimljivosti

Razlog zbog kojeg se u Evropi se potroši tri milijarde litara goriva više

Razlog zbog kojeg se u Evropi se potroši tri milijarde litara goriva više
Foto: Pexels/Arhiva | Razlog zbog kojeg se u Evropi se potroši tri milijarde litara goriva više
N.N.

Svake godine u Evropi se potroši tri milijarde litara goriva više, a razlog je – nedovoljan pritisak u gumama automobila.

Prema stručnjacima njemačkog auto-kluba ADAC, pritisak u gumama bi trebalo bi se mjeri na svake dvije nedjelje. Čak i pola bara niža vrijednost od propisane mijenja vozne karakteristike automobila, npr. produžava se zaustavni put prilikom kočenja, a pogoršava se i prolazak kroz krivine.

Ako je pritisak u gumama previsok, to negativno utiče na udobnost vožnje, a trošenje pneumatika je neravnomerno.

Informaciju o tome koliki je ispravan pritisak u gumama možete pronaći na nekoliko mjesta: u korisničkom priručniku, na B-stubu vozačevih vrata, na naljepnici u pretincu za rukavice i na veb stranici proizvođača.

"Zbog udobnosti proizvođači obično navode samo minimalni pritisak. Povećanje od 0,2 bara u odnosu na navedeni minimalni pritisak jedva je primjetno u smislu udobnosti, ali smanjuje potrošnju goriva bez žrtvovanja bezbjednosti", savjetuje ADAC-ov stručnjak Rupret Miler, a prenosi Revijahak.

Kako navodi, pritisak u gumama najbolje je izmeriti prije vožnje ili nakon nekoliko pređenih kilometara. Idealna spoljna temperatura za mjerenje je 20 stepeni Celzijusa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije