Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Remen ili lanac - šta je bolja opcija?

Remen ili lanac - šta je bolja opcija?
Foto: Ilustracija | Remen ili lanac - šta je bolja opcija?
N.N.

Svakako je bitno prilikom kupovine polovnog vozila informisati se kada je interval zamjene zupčastog remena ili lanca, objašnjava HAK-ov tehnički savjetnik Marin Morava.

Ako nije navedeno da je servis zamijenio sve potrebne dijelove, a bilo je već potrebno zamijeniti ih, štete nastale otkazivanjem remena mogu biti višestruko veće od zamjene tog dijela.

Dakle, ukratko, zupčasti remen ili lanac spaja bregastu osovinu (kod nekih motora i vodnu pumpu) i radilicu motora. Pucanje lanca/remena dovodi do velikih oštećenja u motoru (pucanje ventila, oštećenje klipnjača…). Idemo sada vidjeti karakteristike lanca i remena.

Lanac

Pretežno lančani prenosnici nemaju određen interval zamjene po pređenim kilometrima od strane proizvođača i kod redovne zamjene odgovarajućeg motornog ulja i filtera nije ih potrebno mijenjati do nekog većeg otvaranja ili servisa motora od 200.000 km do 300.000 km.

Tad je preporuka zamijeniti lanac, ako je već zbog neke neispravnosti otvoren motor. Uglavnom, ovaj tip prenosnika je prvobitno zamišljen da može izdržati koliko će trajati i motor. Zvuči idealno ali nažalost često nije uvijek tako.

Pojedini proizvođači su kod novijih generacija motora smanjili dimenzije lanca kako bi olakšali pojedine mase u pokretu i dobili bolje karakteristike motora, ali nažalost približili su se i ranijem otkazivanju lanca. Potrebno je dobro provjeriti prije kupovine s ovlaštenim servisom je li predmetni motor sličnih karakteristika.

Pojedine motore potrebno je kompletno izvaditi iz vozila kako bi se zamijenili lanac motora i svi potrebni popratni rezervni dijelovi.

Remen

Remenski prenosi su ograničeni na vremenski period zamjene nezavisno od pređenih kilometara, najčešće između 5 do najduže 10 godina, u zavisnosti kako je proizvođač propisao, a potreba zamjene remena prema pređenim kilometrima je takođe različito definisana kod svakog proizvođača ili generacije motora.

Zamjene su u širokim rasponima od 60.000 do 240.000 km kod određenih novih generacija motora pa je obavezno konsultovati se sa servisom oko uvida kada je potrebno zamijeniti zupčasti remen za vaš motor.

Uglavnom, ako se na motoru mijenja zupčasti remen u prosjeku svakih 200.000 km ili 10 godina vrlo vjerovatno će to biti puno povoljnije i pouzdanije rješenje od lančanog prenosnika za kojeg možete čuti od servisa da je sklon pucanju, a proizvođač mu čak i ne odredi potreban interval zamjene već samo potrebnu kontrolu u servisu prilikom redovnog servisiranja vozila.

Servis vas može informisati da dolazi do pucanja lanca između 120.000 km do 200.000 km i da ga je preporuka mijenjati, a cijena troška zamjene i rezervnih dijelova može i do tri puta biti veća nego zamjena zupčastog remena.

Važno je znati ako dođe do neplaniranog kvara na sistemu popravka vozila može, u zavisnosti od dostupnosti rezervnih dijelova, potrajati od 15 do 30 radnih dana pa je zgodno na vrijeme uvjeriti se li je sistem distribucije motora pravilno i na vrijeme održavan u skladu s uputstvima proizvođača ili prema preporukama servisa.

(HAK)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije