Auto zanimljivosti

Renault arhivskim skicama stvorio zavidnu umjetničku kolekciju

Renault arhivskim skicama stvorio zavidnu umjetničku kolekciju
Foto: N.N. | Renault arhivskim skicama stvorio zavidnu umjetničku kolekciju

U 120 godina dugoj istoriji Renault je predstavio niz modela, a prije dizajniranja na računalu, svi nacrti su se radili na papiru, a sada je dio tih nacrta dostupan i javnosti.

Sačuvana umjetnička kolekcija kao i Renault Classic kolekcija sadrži više od 740 modela.

No, svojevremeno su, tokom pregleda i inventure arhivskih dokumenata koji stoji na policama u dužini od gotovo dva kilometra, otkriveni još neki dragulji, koji podrazumijevaju planove, crteže, pisma, izvještaje, oglase, postere i dizajnerske skice. Inventura je odrađena u saradnji s dvojicom arhivara i popisano je više od 10.000 crteža i skica.

Prvi korak je bilo popisivanje crteža. Nakon faze sortiranja i upisa, arhivisti su krenuli u proces digitalizacije velikog dijela arhiva ne bi li sačuvali dokumente u skladu s aktuelnim standardima i omogućili izradu kopija na zahtjev Renaultovih zaposlenika, različitih udruženja, istraživača i slično.

No, tim je ubrzo shvatio da su neki od tih originala polazišne točke za stvaranje i razvoj ikona koje zauzimaju posebno mjesto u Renaultovoj istoriji. Kao sastavni dio imovine kompanije, to blago predstavlja najsjajnije trenutke Renaultove istorije i prikazuje visoko vrijedna dizajnerska rješenja i metode.

(Vidiauto.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije