Auto zanimljivosti

Rijetki model Ferrarija izložen u tržnom centru

Rijetki model Ferrarija izložen u tržnom centru
Foto: Instagram/only_monza | Rijetki model Ferrarija izložen u tržnom centru

Ferrari je oduvijek bio "egzotična zvijerka" automobilskog svijeta! Nema modela u istoriji tog slavnog proizvođača koji nije izazvao pažnju gdje god da se pojavi, ali su oni najrjeđi i najekskluzivniji modeli oduvijek bili nešto zaista posebno.

Takav je i ovaj rijetki Ferrari Monza SP2 koji je viđen u jednom tržnom centru u Hong Kongu, kao jedini primjerak u tom gradu čija vrijednost iznosi - dva miliona evra!

Kada je 2018. godine počeo da ga proizvodi, Ferrari je najavio da će ova rijetka "zvijerka" (u verzijama SP1 i SP2) biti proizvedena u samo 499 primjeraka, i imati početnu cijenu od 1.6 milliona evra, i to za osnovnu "ogoljenu" verziju.

Riječ je o specijalnom sportskom modelu ograničene "Icona" serije, koga je Ferrari napravio inspirisan svojim klasičnim trkačkim modelima iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka.

Pokreće ga atmosferski V12 motor zapremine 6,5 litara sa 810 konjskih snaga (pri 8.500 obrtaja) i maksimalnim obrtnim momentom od 719Nm pri 7.000 obrtaja u minutu. To je ujedno i jedan od najmoćnijih Ferrarijevih modela ikada!

Prema tvrdnjama proizvođača, Ferrari Monza SP od 0 od 100km/h ubrzava za 2,9, od 0 do 200 "na sat" za samo 7,9 sekundi. Postiže maksimalnu brzinu od 299 kilometara na sat.

A osim što je za postizanje takvih rezultata neophodna izuzetna vozačka vještina, onome ko sjedne za volan Monze biće potrebna i kaciga, budući da ovoj moćni Ferrari, u maniru svojih slavnih predaka, nema prednje vjetrobransko staklo.

(Telegraf.rs)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije