Auto zanimljivosti

Rikverc kamera - koliko košta, koju izabrati?

Rikverc kamera - koliko košta, koju izabrati?
Foto: Screenshot / Youtube | Rikverc kamera - koliko košta, koju izabrati?
N.N.

Parking senzori u mnogim situacijama jednostavno nisu dovoljni.

I najiskusnijem vozaču dobro dođe pomoć u vidu rikverc kamere kada se parkira unazad na nezgodno mjesto s niskim preprekama koje je teško uočiti. Naročito noću.

Parking senzori u mnogim situacijama jednostavno nisu od skoro nikakve pomoći. Oni imaju svoja ograničenja koliko god kvalitetni bili.

Zato kamera koja prikazuje sliku iza auta predstavlja neuporedivo veću pomoć. Pritom naprednije kamere mogu da imaju razne dodatne funkcije koje na prvi pogled ne djeluju važno, sve dok vam ne zatrebaju.

Gdje kupiti, koju kameru, kako ugraditi…?

Sajt Polovni automobili pretraživao je, upoređivao i raspitivao se i kod prosječnih vozača i kod ljudi koji se time bave (prodavci, servisi, auto-elektičari).

Zaključili su da je nemoguće dati konkretan odgovor - ponuda je zaista velika, pa se mnogi vozači izgube u moru informacija.

Na kraju ugrade ono što je najjeftinije ili najdostupnije ili slijepo poslušaju preporuku nekoga ko je već ugradio rikverc kameru.

Poručiš iz Kine, ugradiš sam i to je to?

Svi znamo da sa nekoliko kineskih najpoznatijih internet sajtova može da se poruči bukvalno bilo kakav proizvod.

Ponuda je zaista velika, cijene niske, ali ostaju potencijalni problemi kao što su dobijanje neispravnog ili nekompatibilnog uređaja, kamere i displeja čiji kvalitet ne odgovara onome što je obećano, generalno loš kvalitet itd.

Dakle, s poručivanjem iz Kine možete da prođete super, a možete i ozbiljno da se opečete. Korona je u nekim slučajevima dodatno zakomplikovala priču po pitanju isporuke, reklamacija i slično.

U svakom slučaju, provjerite kakvo je trenutno stanje, pa sami donesite odluku.

Koliko košta rikverc kamera?

Ugradnja rikverc kamere može da košta od samo npr. 25 KM pa sve do nekoliko stotina evra.

Sve zavisi od više stvari:

• da li kupujete kod nas ili poručujete iz Kine

• da li ugrađujete sami ili u servisu

• da li već imate ugrađen aftermarket Android multimedijalni sistem - odnosno, da li samo dodajete kameru na postojeću multimediju ili kupujete i ugrađujete u paketu i kameru i uređaj na kome će da se prikazuje slika (multimedija, retrovizor, portabl ekran)

Tu su i razni drugi faktori. Može posebno da se kupi samo kamera koja se povezuje na neki uređaj koji vozač takođe može posebno da kupi ili ga već ima, a može da se kupi i sve u kompletu.

Da li uz rikverc kameru obavezno idu i parking senzori?

Ne - ali mnogi paketi u prodaji sadrže i kameru i parking senzore.

Kako se ugrađuje rikverc kamera?

Na YouTubeu možete da pronađete mnogo objašnjenja i uputstava, i na engleskom i na našem jeziku.

Zato je bolje da ispratite uputstvo koje ste dobili uz proizvod, a da prije toga potražite i video-uputstvo na internetu - konkretno za uređaj koji ste kupili ili za auto koji imate.

Mnogima je ipak najbolja opcija da ugradnju prepuste profesionalcima. Ugradnja uglavnom nije komplikovana, ali male greške ili nedovoljno poznavanje "materije" mogu da naprave više štete nego koristi. Postoje i "bežični" uređaji, koji naravno imaju žice, samo kamera nije kablom spojena sa ekranom na kojem se prikazuje slika.

Kako rikverc kamera radi po mraku?

Rikverc svetlo u nekim situacijama jednostavno neće biti dovoljno da bi rikverc kamera obezbijedila korisnu sliku, pa se savjetuje da kamera obavezno ima svoje LED osvjetljenje.

Na čemu vozač može da gleda sliku sa rikverc kamere?

Postoji više opcija:

• aftermarket multimedija

• poseban retrovizor koji ima integrisan displej na kojem se prikazuje slika sa kamere. Ovaj retrovizor se stavlja preko postojećeg retrovizora ili umjesto njega, ponaša se kao klasičan retrovizor pri uobičajenoj vožnji, a kada se mjenjač ubaci u rikverc, na njemu se pojavi slika sa rikverc kamere

• mali ekran koji može da se postavi bilo gdje u kabini i koji služi isključivo da prikazuje sliku sa rikverc kamere. Uglavnom predstavlja najjeftiniju opciju. Može da se zalijepi ili na neki drugi način fiksira gdje god vozač želi.

Sigurno ste primijetili da nije naveden fabrički multimedijalni sistem. Polovni automobili oblašnjava zašto.

Može li kamera da se spoji sa fabričkim multimedijalnim sistemom?

Zavisi od slučaja do slučaja, a i kada je to moguće, dovodi se u pitanje isplativost, naročito kada su u pitanju stariji automobili.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije