Auto zanimljivosti

Sa Mercedesom prešla preko 870.000 km, vozila ga i pod bombama

Sa Mercedesom prešla preko 870.000 km, vozila ga i pod bombama
Foto: Printscreen YouTube | Sa Mercedesom prešla preko 870.000 km, vozila ga i pod bombama

Od starijih i iskusnijih vozača i ljubitelja automobila često možete čuti da su nekada automobili bili bolji, čvršći i izdržljiviji. Da su jednostavno pravljeni da traju, za razliku do današnjih koji počinju da se kvare čim im istakne garancija.

Jedan od takvih vozača i takvih automobila su Dušanka, žena sa preko 40 godina vozačkog staža, i njen Mercedes, čuveni W124 200D, neuštivi automobil sa 872.938 pređenih kilometara na "cajgeru".

Svoj bijeli Mercedes, sa "širokom lajsnom", kao profesionlani taksista vozila je pune 22 godine, od 1996. do 2018. Priču o automobilu proizvedenom 1991. godine, koji je u Dušankinom vlasništvu od 1995, donosi YouTube kanal Auto Analiza. 

Automobil je kupljen sa 45.000 pređenih kilometara, ali se sumnja da mu je kilometraža bila vraćena, pa je moguće je "mečka" u svom radnom vijeku prevalila i veću kilometražu, prenosi Telegraf.

Pokreće ga osnovni 2.0 dizel motor sa 72 konjske snage, koji nije ni brz, ni pretjerano startan, ali je veoma ekonomičan. Niska potrošnja, niska cijena održavanja, velika izdržljivost i sposobnost da prelaženja velike kilometaraže, učinili su devedesetih godina "stodvadesetčetvorku" omiljenim izborom taksista širom svijeta.

Dušanka kaže da joj je njen Mercedes najvjerniji drug u životu. Auto je nikada nije ostavio na putu, nikada sa njim nije imala udes, a za vijernu službu ga je, na oko 500.000 pređenih kilometara, "počastila" generalnim servisom.

Dušanka i njen Mercedes išli su tamo gdje ni njene muške kolege nisu smjele. Za vrijeme NATO bombardovanja 1999. godine, vozila je mušteriju u Gnjilane, a odatle se posle vraćala sama:

"Ni jedan muški nije hteo da ide dole! Ja sam kao žensko sam otišla, 43 godine sam imala. To mi ostalo u sećanju!", priča ona.

Za svoju limuzinu, iz "vremena kada su se automobili pravili da traju" kaže da je stabilan i jak.

"Znam kako sa njim da funkcionišem. Nikada me nije izdao od kako je kod mene! Ne bih dala njega starog ni za jedan novi", rekla je ona.

Inače, ovo nije prvi Dušankin Mercedes. U njenoj garaži se nalazi još jedan, čuveni W115 "minika", koga je naslijedila od oca. Automobil je davne 1974. bio naručen iz fabrike i uvezen nov. Sa njim su Dušanka i nje otac, prije nje, prevaili više od milion kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije