Auto zanimljivosti

Saab je u auto-industriji bio ono što je Tesla danas

Saab je u auto-industriji bio ono što je Tesla danas
Foto: Pixabay/kamerman1960 | Saab je u auto-industriji bio ono što je Tesla danas

Bila je to jedna od onih marki za koju možete reći da su posebne i to sa razlogom. Nažalost, tvrdoglavost ih je koštala glave.

U Saabu su na svijet automobila oduvijek gledali sa visine, ali na jedan potpuno drugačiji način.

Proizvođač koji je u auto-industriju došao iz vazduhoplovne, motorna vozila je pravio iz inata, a beskompromisni i skloni inatu ostali su do samog kraja.

Čak ih ni profitom upravljana GM-ova teška čizma nije pokolebala. Ali ih je koštala glave.

Brojni su razlozi zbog kojih Saab i danas ima puno poklonika, a neki njegovi automobili imaju status svetinje. Ono što ih čini posebnim svakako je bila inovativnost. Saab je u mnogim stvarima bio prvi. Toliko da ga je automobilski novinar i poznavalac, Džejson Kamisa, proglasio Teslom 1980-ih.

Dovoljno je vidjeti Saab 99 koji su osmislili vazduhoplovni inženjeri.

Osim prepoznatljive karoserije, oblikovane i verifikovane u vazdušnom tunelu, ovaj auto s kraja 1960-ih je imao zone deformacije u slučaju sudara, kao i brojna ojačanja konstrukcije.

U Saabu 99 mogli ste da se prevrnete i da ostanete nepovrijeđeni zahvaljujući snažnom A stubu, a takvu čvršću karoserije tržište nije vidjelo još godinama kasnije.

Saab 99 je imao ojačanja i u vratima, pa je bio beoma bezbjedan i u slučaju bočnog sudara.

Mislilo se i na kvalitet vazduha u putničkoj kabini, pa su mu ugradili ugljenični filter u sistem ventilacije, a nudila su se i grijna sjedišta.

A onda je 1978. godine stigla turbina. Nije to, naravno, bila prva instalacija ovog uređaja, ali je bila optimalna sa savršeno odrađenom radnom karakteristikom motora.

I Saab 900 je imao svoje posebnosti, poput kontakt-brave pomjerene na centralnu konzolu kako ključ ne bi povrijedio koleno vozača u sudaru.

I bitno je da je tako bilo do kraja postojanja švedskog brenda. Čak i kad im je nametnut Saab 9000, oni su ga rastavili i napravili po svom.

Stare Lancia Theme i Fiat Crome su uglavnom nestale sa puteva, a Saabovi 9000 i danas se voze, i to brojni u odličnom stanju.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije