Auto zanimljivosti

Šarafi ili matice za točkove?

Šarafi ili matice za točkove?
Foto: N.N. | Šarafi ili matice za točkove?

Dva su osnovna načina pričvršćivanja točkova na glavčine automobila. Prvi je korištenje šarafa i provrta s navojima u glavčini. Većina evropskih automobila koristi taj princip.

Većina japanskih i dio američkih koristi drugi princip: navoje na glavčini i matice za pričvršćivanje. To se rješenje često primjenjuje i na utrkama.

Opcija s maticama omogućuje lakšu montažu i demontažu, a matice mogu biti trajnije od šarafa pri više zatezanja i otpuštanja jer se šaraf nešto više deformira i po uzdužnoj osi, prenosi autopress.hr.

Opcija s šarafa pak, jasno, omogućuje korištenje drugih (novih) šarafa po potrebi, pod slovom da navoj u glavčini nije oštećen; uz to, obično je to jeftinija opcija za proizvodnju (provrt i šaraf, naprema ležištu navoja, navoju i matici).

Broj i promjer šarafa po točku raste s masom vozila i predviđenim opterećenjima; za automobile danas standard je 4 i 5. Promjer, tj. razmak vijaka bira se prema istim kriterijima pa jači automobili imaju veću površinu nasjedanja točka na glavčinu i skladno tome, radi ravnomjernijeg opterećenja, šarafa udaljenije od centra točka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije