Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

"Scania" gradi najveću tvornicu baterija u Evropi

"Scania" gradi najveću tvornicu baterija u Evropi
Foto: N.N. | "Scania" gradi najveću tvornicu baterija u Evropi
N.N.

Švedski proizvođač kamiona "Scania", vlasništvo njemačkog "Volkswagena", uložiće 10 miliona evra u gradnju najveće evropske tvornice baterija na sjeveru Švedske, u sklopu projekta vrijednog više od četiri milijarde evra.

Nosilac projekta je švedska kompanija "Northvolt", čiji je izvršni direktor Peter Karlson nekada radio za "Teslu". "Northvolt" je tim projektom ušao u trku s kompanijama poput južnokorejskog "LG Chema", koje se spremaju da u Evropi izgrade velike tvornice baterijskih ćelija, s obzirom na to da su se proizvođači automobila na Starom kontinentu dosad uglavnom oslanjali na uvoz baterija iz Azije.

Evropski proizvođači poput BMW-a, "Daimlera", "Volkswagena" i "Volvo Car Groupa" spremaju se osjetno povećati proizvodnju električnih automobila u sljedećim godinama.

"Northvolt" i "Scania" objavili su da su postigli dogovor o razvoju i komercijalnoj primjeni tehnologije baterijskih ćelija u teškim komercijalnim vozilima, pri čemu bi "Scanijino" ulaganje trebalo da bude usmjereno u gradnju "Northvoltovog" demonstracijskog poligona i istraživačkog centra. Dogovorena je nabava baterijskih ćelija, dodaje se u zajedničkom saopštenju.

Izvršni direktor "Northvolta" želi da pogon u Švedskoj konkuriše "Teslinom" "Gigafactoryju", smještenom u američkoj saveznoj državi Nevadi.

Cilj je da do 2023. godine proizvode baterije kapaciteta 32 gigavatčasa godišnje.

(SEEbiz)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije